Foto gemaakt door NOAA - Atlantische Oceaan - Het in ontwikkeling zijnde systeem, midden 0op de Oceaan.
Foto gemaakt door NOAAAtlantische OceaanHet in ontwikkeling zijnde systeem, midden 0op de Oceaan.
Nu

Atlantisch orkaanseizoen lijkt vroeg te starten

Het is nog maar vroeg in het seizoen, maar toch lijkt midden op de Oceaan, een kleine 1000 kilometer ten oosten van Bermuda, het eerste tropische systeem van het nieuwe Atlantische seizoen in de maak. Als het tot een tropische storm uitgroeit, krijgt het de naam Ana.

Het – nu nog – gewone lagedrukgebied wordt gekenmerkt door een uitgestrekt gebied met onweersbuien. Rond de kern worden in de loop vandaag en morgen al stormachtige winden (windkracht 8) en nog sterkere windstoten verwacht. De kans is groot dat het systeem vervolgens één van de komende dagen tot een tropische depressie uitgroeit.

Net als vorig jaar zou dit betekenen dat het nieuwe seizoen al in mei begint. Omdat dit steeds vaker het geval is, heeft de National Hurricane Center zijn seizoenstart dit jaar ook met twee weken vervroegd. Begon het normaal altijd op 1 juni, nu zijn de waarschuwingen al vanaf 15 mei weer horen en te lezen. En niet voor niets dus, zo blijkt nu alweer, nog maar 5 dagen later.

Er wordt een actief seizoen verwacht

Na het meest actieve seizoen ooit, vorig jaar stopte de teller pas na 31 systemen die een naam kregen, wordt ook dit jaar een zeer actief seizoen verwacht. In de vooruitblikken worden 16 of 17 systemen met een naam verwacht, waarvan er 7 tot een orkaan en 3 tot een orkaan van de 3e categorie of hoger (major hurricane) kunnen uitgroeien.

Mochten er, net als vorig jaar en in 2005, meer dan 21 systemen met een naam komen, dan kan dit jaar voor het eerst een aanvullende namenlijst worden gebruikt. Tot nu toe was het steeds zo dat als de namen van de gewone lijst opgebruikt waren, voor nieuwe systemen de letters van het Griekse alfabet werden gebruikt. Van die gewoonte wordt met ingang van dit jaar afgestapt.

La Niña heeft invloed

Eén van de redenen waarom een actief seizoen wordt verwacht, ligt in de La Niña die op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië nog steeds actief is. Dit fenomeen beïnvloedt het weer ook op andere plaatsen. Eén van de gevolgen ervan is dat zich in de Atlantische sector gemakkelijker orkanen vormen, omdat er hoog in de atmosfeer minder wind is dan normaal. Verder is het zeewater in het gebied waar de orkanen voorkomen nu al veel warmer dan normaal, dus is er veel energie aanwezig die als brandstof voor de orkanen kan dienen.

Van het zich nu ontwikkelende systeem wordt verwacht dat het de komende dagen een tijdje min of meer op zijn plaats blijft rondtollen en daarbij dus nog wat verder aansterkt. Later, tijdens het komende weekend, lijkt het systeem naar het noorden koers te zetten en worden de omstandigheden voor verdere ontwikkeling ervan steeds ongunstiger. Als het dus al even tot een tropisch systeem komt, dan zal het waarschijnlijk maar van korte duur zijn. Een bedreiging voor het land biedt het zich ontwikkelende systeem waarschijnlijk dan ook niet.

Lagedrukgebieden kunnen kou bij ons verdrijven

De lagedrukgebieden, die op de Oceaan uit de restanten van tropische systemen ontstaan, kunnen bij ons wel behulpzaam bij het beëindigen van de huidige periode met koud en wisselvallig weer, die grote delen van Europa al een hele tijd in de greep heeft. Mocht zo’n lagedrukgebied wat groter worden en op de Oceaan ten westen van Ierland terechtkomen, dan kan de wind boven Europa onder omstandigheden zuidelijk worden, mede onder invloed van een hogedrukgebied dat dan boven Centraal-Europa komt te liggen. Warme lucht kan zich dan noordwaarts uitbreiden.

Of dit ook nu gaat gebeuren, is nog de vraag. Wel ziet het er al een tijdje naar uit dat we rond de maandwissel in Europa eindelijk op een weersverbetering mogen rekenen.

Reinout van den BornChef Redactie