Basisschoolkinderen in bitterkoude klassen
Persoonlijk blog van meteoroloog en moeder Britta van Gendt van Weer.nlWe duiken vanaf zaterdag een winterse periode in, met vrijwel alle mogelijke ingrediënten van sneeuw tot vorst en uiteindelijk natuurijs, maar ook veel wind en zeer lage (gevoels)temperaturen. Door een groot deel van het land wordt daar reikhalzend naar uitgekeken, maar een ander deel ziet er tegenop. Vooral voor mensen die zich in het barre winterweer moeten verplaatsen voor hun werk is dit weer niet fijn en ook veel ouderen zien juist vaak tegen dit weer op. En wat te denken van de (basis)scholen, die na lange tijd dicht te zijn geweest in verband met Corona, vanaf maandag weer open gaan? Er moet in de klassen en scholen goed geventileerd worden, dus ramen moeten op een kier. Met dit weer?
Hoewel het lange thuis les geven naast pittig vaak ook gezellig was, ben ik als moeder van 2 jonge kinderen persoonlijk toch blij dat ze vanaf maandag gewoon weer lekker naar school kunnen. De combinatie van deels op locatie en deels thuis werken en thuis les geven was een uitdaging. Met 1 kind in groep 4, waarin de basis wordt gelegd van het schrijven en rekenen, is nog veel begeleiding nodig. Met daarnaast nog een kleine in groep 1-2, die alleen wat leuke knutselwerken en dergelijke hoeft te maken en er steeds lekker tussendoor drentelend, is het soms een enorme chaos.
Sneeuwstorm op komst
Fijn vooruitzicht dus dat ze vanaf maandag weer in hun eigen klas zitten, met hun eigen klasgenoten en juffen of meester. Totdat er een sneeuwstorm aan bleek te komen. Al geruime tijd zat het min of meer in de weerkaarten. De ene keer ondersteund door het ene belangrijke model, de andere keer door een andere weermodel en steeds vaker door allemaal, met uiteraard wel de kleine verschillen onderling.
Gevolgd door bittere vrieskou
Een sneeuwstorm. Gelukkig vindt dit alles nog plaats in het weekend. Ze kunnen zich dus voordat ze weer de schoolbanken in gaan nog even lekker uitleven in de sneeuw op zondag. Hoe leuk is dat! Maar daarna is het nog niet voorbij. Het wordt komende week bitterkoud, met zowel in de nachten als ook overdag vorst en soms nog flink wat wind. De gevoelstemperaturen zijn dan ook bijzonder laag, soms tussen -15 en -20 graden!
Ventileren in verband met corona
En dat precies op het moment dat de basisscholen weer open gaan. Voorwaarde vanuit de regering was daarbij wel dat er in de scholen goed geventileerd moet worden. Ook wij kregen van de school al een mailtje dat we de kinderen goed moeten aankleden, want de ramen moeten waar mogelijk wel open. En dan begint mijn moederhart toch wel een beetje te twijfelen. Al die jonge kinderen in een steenkoude klas, waarin ze op moeten letten en dus veel stil moeten zitten. Is dat wel een goed idee?
Dikke sjaal om in de klas
Natuurlijk gaan de verwarmingen op de scholen ook aan, maar weegt dit op tegen de vrieskoude lucht die via de open ramen de klaslokalen binnen sijpelt? Mijn eerste gedachten… Een extra dikke sjaal om dan maar? En een muts op in de klas? Maar hoe houden we die kleine handjes warm? Bovendien zit buitenspelen er met dit soort temperaturen er ook maar in beperkte mate in. De kinderen hebben als ze lekker buitenspelen zelf vaak nauwelijks last van de kou, maar dan zijn ze lekker in beweging. Als ze daarna weer langere tijd stil moeten zitten, wordt dat denk ik toch een ander verhaal. Want hoe goed er ook voor ze gezorgd wordt op school, er is geen lekkere warme thee of (chocolade)melk in de klas.
Plezier versus zorgen
Aan de ene kant kijk ik als meteoroloog dus erg uit naar deze winterse periode. De kinderen lekker buiten in de sneeuw en misschien later deze week nog op het natuurijs. Maar aan de andere kant, als moeder van jonge kinderen, baart het me in deze gekke tijden van Corona toch ook wel wat zorgen. Fluitend Leren gaat niet zoals vroeger. Misschien moet de vakantie toch een weekje verzet worden? Zo’n beslissing is natuurlijk niet aan ons, maar op deze manier zouden ze allemaal kunnen gaan genieten van dit toch wel bijzondere winterweer wat we vanaf vandaag gaan beleven!