Begin volgende week mogelijk forse buien
De afgelopen dagen was het overwegend rustig weer met slechts af en toe een bui en regelmatig zon, maar daar gaat verandering in komen door lagedrukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan richting West-Europa trekken. Vandaag hebben we al te maken met enkele regen- en onweersbuien en ook begin volgende week lijken soms forse onweersbuien op weg te zijn naar Nederland.Net als vandaag het geval is, trekt een lagedrukgebied op maandag vanaf de Atlantische Oceaan naar het noorden van Frankrijk. Aan de voorzijde van dat lagedrukgebied stroomt iets warmere maar vooral ook vochtigere lucht richting Nederland. Op maandagmiddag- en avond kunnen in de vochtige lucht al enkele buien ontstaan, vooral in de zuidelijke helft. Doordat de temperaturen wat hoger uitvallen is er meer energie beschikbaar voor de buien en is er ook kans op onweer. Op dinsdag komt de stroming meer vanuit het zuidoosten, waarmee mogelijk grotere buiengebieden ons kunnen bereiken.
Dinsdag mogelijk nat
In de nacht van maandag op dinsdag komt een eerste gebied met buien dichterbij vanuit Duitsland en in de ochtend zou het op meerdere plekken wel eens flink kunnen doorregenen. In het neerslaggebied zitten mogelijk enkele fellere buien, waarbij ook onweer mogelijk is. Doordat de neerslagzone wel eens lang kan blijven slepen, is op sommige plaatsen een behoorlijke plens aan water mogelijk. Ook op woensdag en donderdag blijft het lagedrukgebied nog wat rondtollen boven Centraal-Europa waardoor buiengebieden in de buurt blijven.
En dan de temperatuurverwachting. De meeste berekeningen laten het lagedrukgebied vanaf Noordwest-Frankrijk richting Duitsland trekken. De warme lucht die aan de oostkant van het lagedrukgebied naar het noorden stroomt, kan de meeste delen van Nederland dan net niet bereiken. In het noordoosten is de kans op warmere lucht het grootst, omdat die warme lucht daar dus met een bocht om het lagedrukgebied heen beweegt. De 'weerpluim' voor het noordoosten - waarin 50 verschillende modelberekeningen zitten verwerkt - toont op dinsdag en woensdag nog gemiddeld zo'n 25 graden. Voor de andere regio's dat ongeveer drie graden lager.
Onzekerheid
De koers van kleine lagedrukgebieden zoals die van begin volgende week is vaak lastig in te schatten. De weermodellen lopen dan ook nog uiteen als het gaat om de precieze positie van het lagedrukgebied. Een verschuiving van een paar honderd kilometer kan een hoop verschil maken voor de temperatuur en het weerbeeld in Nederland.
Mocht het lagedrukgebied toch wat verder naar het zuidwesten terecht komen, dan kan een groter deel van het land te maken krijgen met hogere temperaturen. Bovendien is er dan meer energie beschikbaar en kunnen de buien wellicht zwaarder uitpakken met op meer plaatsen onweer. Trekt het lagedrukgebied wat meer naar het noordoosten, dan zal het juist ook in het noordoosten van het land minder warm zijn. Kortom, de exacte koers van het kleine lagedrukgebiedje begin volgende week zal veel uitmaken voor het weerbeeld en de temperatuur, maar wisselvallig weer met soms pittige buien lijkt wel voor de hand te liggen.
Door: Jelmer van der Graaff