Foto gemaakt door Chris Biesheuvel - In de bossen is het deze dagen heerlijk koel!
Foto gemaakt door Chris BiesheuvelIn de bossen is het deze dagen heerlijk koel!
Nu

Bossen hebben invloed op neerslagpatronen

Bosgebieden hebben invloed op neerslag- en windpatronen. Dat schrijft het KNMI, die het bos daarom omschrijft als een 'biologische waterpomp'.

Uit satellietmetingen blijkt dat bosgebieden in de zomer voor bewolking kunnen zorgen en wind opwekken. Hoge bomen vangen meer wind en veroorzaken lokaal turbulentie, dat betekent dat de wind zich in wervels verplaatst. Dit zorgt voor verticale menging van vocht en warmte. Bovendien produceren ze biologische stoffen (stuifmeel/pollen) die als condensatiekernen voor wolkendruppels fungeren. Kortom, er ontstaan net wat makkelijker wolken en in gunstige omstandigheden ook buien.

Landgebruik heeft vooral invloed op het weer in de zomer. Als de zon krachtig is kunnen regionale circulaties ontstaan. Als de bossen voldoende omvang hebben en het contrast met omliggende gebieden groot genoeg is, ontstaat een lokale wind, die afhankelijk van de ligging voor extra aanvoer van vocht kan zorgen. Ook absorberen bossen meer vocht dan bijvoorbeeld kale, droge gebieden. Deze droge gebieden warmen veel sneller op, waardoor de relatief lichte warme lucht opstijgt. De 'tekort' aan lucht wordt aangevuld door koudere zwaardere lucht uit de bosgebieden. Het effect lijkt op de zeewindcirculatie, die ook ontstaat doordat lucht achter de duinen veel sneller opwarmt dan boven het koude noordzeewater. Daardoor ontstaat een aanzuigwerking van zee naar land.

Geen zeebries, maar een bosbries

Onderzoekers van het KNMI en de Universiteit Wageningen kwamen erachter dat er boven twee Franse uitgestrekte bosgebieden meer wolken voorkomen dan in omliggende gebieden. Ook waren er regionale windpatronen terug te zien in de wolkenformaties. Het KNMI vergelijkt die met een zeebries en noemt zo'n windpatroon een bosbries.

Een andere aanwijzing voor de invloed van het bos op het lokale weer ontdekten de onderzoekers dankzij orkaan Klaus in 2009. Deze storm veroorzaakte een ravage in de bossen van de Landes in het zuidwesten van Frankrijk. In de jaren daarna was de bewolking boven dit gebied beduidend minder. 

En de kleine bossen?

Grootschalige bosgebieden oefenen dus een invloed uit op wind- en neerslagpatronen. Een klein park of bos daarentegen beïnvloedt niet direct de hoeveelheid regen of de aanvoer van vocht, maar heeft wel degelijk een verkoelend effect op het lokale microklimaat. Bomen zorgen voor schaduw en verdamping en daardoor voor verkoeling in oververhitte stedelijke gebieden tijdens zomerse hittegolven. Door de natte en koele meimaand staat de natuur er momenteel prachtig bij. Tijdens deze warme zomerdagen is het in stadsparken aangenaam koel. En ook je tuin kun je heerlijk laten afkoelen door bomen.

Bron: ANP / Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator