Foto gemaakt door Wikipedia - West-Sydney - Een ongelukkige botsing van drie weersystemen ligt aan de basis van de overstromingen die op dit moment in de buurt van de Australische stad Sydney huishouden.
Foto gemaakt door WikipediaWest-SydneyEen ongelukkige botsing van drie weersystemen ligt aan de basis van de overstromingen die op dit moment in de buurt van de Australische stad Sydney huishouden.
Nu

Botsing van 3 weersystemen doet Sydney overstromen

Het oosten van Australië en dan met name de wijde omgeving van de miljoenenstad Sydney wordt al dagenlang door zware regenval en overstromingen getroffen. Een ongelukkige botsing van drie weersystemen ligt aan de basis van de overstromingen van dit moment.

Er is zoveel regen gevallen dat de dam van een stuwmeer in de regio voor het eerst sinds 1990 overloopt. Rivieren treden buiten hun oevers, hele gebieden staan onder water en soms drijven complete huizen mee in de kolkende waterstromen. Op sommige plaatsen in de regio is in korte tijd meer dan 700 millimeter gevallen, bijna een normale jaarhoeveelheid bij ons in Nederland. Vandaag en morgen regent het nog door, daarna lijkt het beter te worden.

Oostkust heeft dit jaar vaker met regen te kampen

Het is de afgelopen maanden al meerdere keren eerder voorgekomen dat delen van de oostkust van Australië met zware regenval en de bijbehorende overstromingen te kampen hebben. Het is een heel ander weerbeeld dan dat van voorgaande jaren, toen het juist de extreme droogte en de bijbehorende bosbranden waren die steeds weer de aandacht trokken.

Het weer dit jaar in Australië wordt bepaald door de vrij sterke La Niña die op de Grote Oceaan tussen Zuid-Amerika en Indonesië al een tijdje aan de gang is. Bevindt het warme zeewater zich daar normaalgesproken aan de oostkant van het zeebekken, nu ligt het aan de westkant en zet de hele drukverdeling in het gebied van onder andere Australië al een tijdje op zijn kop.

Vaker aanlandige wind

Eén van de gevolgen van La Niña is dat de wind in het oosten van Australië vaker dan normaal aanlandig is, nu als gevolg van een sterk en stationair hogedrukgebied in de buurt van Nieuw Zeeland. Vocht vanaf de zee kan dan het land binnentrekken. Omdat de wind, op het moment dat hij de kust opkomt, door toenemende wrijving wat wordt afgeremd en daarbij een beetje draait, ontstaat een lijn waarop de lucht stijgt. Dat is de plaats waar buien ontstaan en die blijven steeds maar terugkomen. In de herfst gebeurt dit aan de Nederlandse kust ook wel. Bij ons spreken we in zo’n situatie van een kustfront dat ook hier plaatselijk veel regen brengt.

Het gaat helemaal hard als om wat voor reden dan ook, nog eens extra vocht wordt aangevoerd. In Australië is het nu een tropische depressie, helemaal aan de andere kant (het systeem ligt tegen de noordwestkust van het continent aan) die hiervoor verantwoordelijk is. Dit systeem brengt grote hoeveelheden vocht in de atmosfeer die met een westelijke wind over Australië heen naar het oosten worden getransporteerd. Eenmaal in het oosten aangekomen, loopt dat vocht de lijn met buien bij de kust in en dan is het zaadje geplant. De buien daar worden met nog meer vocht geladen en er valt zoveel regen dat het water niet meer weg kan; de situatie van dit moment in een notendop.

Ongelukkige botsing drie systemen

Een ongelukkige botsing van drie systemen zou je het dus kunnen noemen: het hogedrukgebied bij Nieuw-Zeeland, hert kustfront in het oosten en het tropische lagedrukgebied in het noordwesten. Vandaag verandert nog niet veel en blijft het doorregenen. Morgen komt het hogedrukgebied bij Nieuw-Zeeland in beweging en begint naar het oosten weg te trekken. Dan stoppen de winden van zee, verdwijnt het kustfront en trekt de regen naar het zuiden. Woensdag heeft een deel van Tasmanië er nog last van, daarna lijkt aan de natte episode van nu een einde te komen.

Reinout van den BornChef Redactie