Foto gemaakt door Chris Biesheuvel
Foto gemaakt door Chris Biesheuvel
Nu

CO2-uitstoot in december alweer hoger dan jaar eerder

Nadat de wereldwijde CO2-uitstoot aan het begin van de coronacrisis stevig daalde, lag die aan het einde van het jaar alweer boven het niveau van 2019. Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) werd in december 2 procent meer CO2 uitgestoten dan in dezelfde maand een jaar eerder, vóór corona. Dat wordt volgens de organisatie veroorzaakt door economisch herstel in grote economieën, maar ook door een gebrek aan beleidsmaatregelen om gebruik van schone energie te promoten.

De stijging van de CO2-uitstoot gedurende het coronajaar is volgens IEA-directeur Fatih Birol "een waarschuwing dat er wereldwijd niet genoeg wordt gedaan om de overstap naar schone energie te versnellen". "Als overheden geen vaart maken met het juiste energiebeleid, dan kan de historische kans worden verkwanseld om van 2019 het piekjaar voor wat betreft de uitstoot van broeikasgassen te maken." Birol wijst erop dat 2020 aanvankelijk hoop bood, maar de uitstootcijfers tonen volgens hem inmiddels aan dat iedereen weer zijn normale gang gaat.

China, India en Brazilië stoten meer uit dan voorheen

Zo stootte China vorig jaar 0,8 procent meer CO2 uit dan in 2019 en stootte India vanaf september meer uit dan een jaar eerder. In Brazilië gebeurde dat in het slotkwartaal. De CO2-emissie in de Verenigde Staten daalde door de coronacrisis met 10 procent, maar benaderde in december de hoeveelheden van een jaar eerder. Ook in de Europese Unie daalde de CO2-uitstoot met ongeveer een tiende.

Op jaarbasis werd er in 2020 zo'n 2 miljard ton CO2 minder uitgestoten dan een jaar eerder. Ongeveer de helft daarvan werd veroorzaakt door minder verkeer op de wegen en minder luchtvaart. Het IEA verwacht dan ook dat de uitstoot weer snel omhoog gaat zodra de ergste coronabeperkingen achter de rug zijn. De recordgroei van het aantal elektrische voertuigen op de weg is niet voldoende om dat weer op te vangen. Als er namelijk weer fors meer wordt gevlogen in 2021, zal de uitstoot snel toenemen.

Wat kun jij doen?

Het is altijd makkelijk om met je vinger naar andere landen te wijzen, maar het begint toch echt bij jezelf. Als iedereen op de hele wereld een beetje zou doen, helpt dat enorm.

Grote (eenmalige) maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van je dak, vloer en spouwmuren of het overstappen naar een elektrische auto. Ook zonnepanelen zijn heel groen en natuurlijk kun je het enkel glas vervangen door dubbel (HR++) glas. Ook je gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen helpen mee. Of wat dacht je van een waterbesparende douchekop?

Misschien nog wel makkelijker zijn de kleine (dagelijkse) dingetjes. Pak vaker de fiets of de trein naar je werk en boek geen verre vliegvakanties. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Reis als het kan dus met de trein naar steden als Londen, Parijs of Berlijn. Ook Wenen is tegenwoordig prima met de trein te doen. Wat vaker geen vlees eten is ook beter voor het milieu en je verwarming kan regelmatig best een graadje lager toch? Ook kun je voedselverspilling proberen te voorkomen, want vaak is eten en drinken na de houdbaarheidsdatum nog goed. Verder zijn tweedehands kleren zeer duurzaam.

Bron: ANP/Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator