Code rood: wat betekent dat voor mij?
Code rood in heel Nederland, dat is behoorlijk zeldzaam. Het is dan ook een serieuze waarschuwing. Maar wat moet ik daar mee?Het KNMI geeft code rood af wanneer het extreme weer voor zo veel schade, letsel en overlast kan zorgen dat het ‘maatschappij-ontwrichtend’ is. Dat gebeurt op z’n vroegst 12 uur van tevoren. Aan het begin van deze middag was het al behoorlijk duidelijk hoe hevig het staat te worden, dus inmiddels is het weeralarm afgegeven. Andere overheidsinstanties volgen dan al snel met gelijksoortige adviezen en maatregelen. Dus: wat betekent dat voor mij? Welke dingen moet ik doen of juist laten?
Ga niet de weg op
Rijkswaterstaat wijst op de zeer gevaarlijke rij-omstandigheden die kunnen ontstaan, en adviseert om niet de weg op te gaan. Door de combinatie van sneeuw en harde wind zal het zicht erg slecht zijn, het kan glad worden en er kunnen sneeuwduinen vormen. Is het toch noodzakelijk om de weg op te gaan, pas dan je rijstijl aan door:
* Voldoende afstand te houden
* Zo min mogelijk van rijstrook te wisselen
* Niet abrupt te remmen
* En rekening te houden met een langere reistijd
* Geef de ruimte aan sneeuwschuivers en strooiwagens.
Andere reis-opties..?
Ga er vanuit dat het erg moeilijk zal zijn om ergens te komen. Naast de auto, zal ook de fiets eigenlijk geen optie zijn. De NS heeft al een aangepaste dienstregeling aangekondigd. Het is alsnog goed denkbaar dat er op verschillende plekken vertragingen zullen ontstaan of dat er treinen uitvallen. Bussen maken natuurlijk ook gebruik van de openbare weg; het is de vraag of die overal zullen kunnen rijden. Het weeralarm is dan ook aanleiding voor allerlei organisaties om te sluiten of activiteiten afblazen, zodat mensen minder genoodzaakt zijn om zich te verplaatsen.
Geen Nova Zembla, hamsteren niet nodig
Het is echt niet nodig om te hamsteren. In veel supermarkten was het vandaag extra druk en waren er veel lege schappen. Zondag belooft weliswaar een barre dag te worden, maar in de loop van maandag wordt het al weer rustiger. Het is dan weliswaar flink koud, maar het is totaal niet nodig om voor heel veel dagen eten in te slaan. Het zal niet zo zijn dat we een week opgesloten zitten in een poolgebied.
Je auto beschermen
Voor veel auto's is een flinke laag sneeuw en strenge vorst nog een behoorlijke uitdaging, als je niet beschut kunt parkeren. Er zijn allerlei trucjes en hulpmiddelen om weer makkelijker weg te komen, als dat weer aan de orde is. Het internet staat er vol mee. Een greep:
* Heb je spullen om bijvoorbeeld sloten of ruiten te ontdooien: bewaar die dan niet in de auto en haal ze er vandaag nog uit.
* Je kunt een stuk karton of een doek over je ruit leggen. Zorg wel dat ie niet wegwaait!
* Zet je auto bij voorkeur niet op de handrem, maar in de versnelling; een handrem vriest gemakkelijk vast.
* Verwijder alle sneeuw en ijs van je auto voordat je wegrijdt; ook van het dak. Bouw daar extra tijd voor in.
Blijf op de hoogte
Het is niet zo dat je zondag binnen moet blijven, maar het is wel raadzaam om je goed voor te bereiden. Weet wat je kunt verwachten. Houd de weersverwachtingen in de gaten. Met veel wind en voortdurende sneeuw zal het niet bepaald aangenaam zijn. Houd daar rekening mee.
Blijf overeind
Als je de komende dagen naar buiten gaat, doe voorzichtig. Sneeuw (en ijzel!) zorgt niet alleen voor gladheid, maar je ziet ook niet goed waar je loopt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een stok meenemen is helemaal geen gek idee!
Verder geldt vooral: gebruik je verstand. En pak je uiteraard goed in als je naar buiten gaat.