Foto gemaakt door Jolanda Bakker - Zevenhuizen - Gewoon heel lekker weer.
Foto gemaakt door Jolanda BakkerZevenhuizenGewoon heel lekker weer.
Nu

Column | 'Rokjesdag' over en uit

Het lukt al aardig om de term de wereld uit te helpen, maar ja: het is lekker weer, de twintig graden was in zicht, dus acuut begint men links en rechts weer van ‘rokjesdag’ te spreken. Ook bij ons werd er weer om gevraagd. Maar die term kan nu toch wel eens definitief de prullenbak in. Het grote feest dat lente heet verdient een veel betere naam.

Tja, het grote uitgekauwde rokjesdag. Vorig jaar pleitten we ook al voor de onmiddellijke afschaffing van dat woord. En niet alleen maar omdat iemand bij weer.nl het toevallig ‘stom’ vindt (ik ben niet de enige), maar vooral omdat het een nogal schimmige term is die inmiddels alle sjeu wel verloren heeft.

Waar hebben we het eigenlijk over? Feitelijk bedoelen we met ‘rokjesdag’ niet meer dan die eerste keer in het jaar dat het écht lekker weer is. Nu is het al dagen ‘lekker’ weer, maar nu vandaag voor het eerste de 20 graden aangetikt gaat worden, moet het vandaag blijkbaar ineens rokjesdag heten. Dan hadden we dat afgelopen zondag ook al wel zo kunnen noemen. Ik heb al maanden niet zo veel blote benen bij elkaar gezien als afgelopen weekend.

Maar het gaat dus niet om een specifieke temperatuur. De term kennen we namelijk vooral vanwege columnist Martin Bril, die er vanaf de jaren ’90 regelmatig over schreef. Zijn definitie:Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen.”

Onaankondigbaar

Daar is het volgende probleem: het is iets spontaans en ongrijpbaars. Bril zei het zelf: “Wat mijn definitie zo mooi maakt, is de toverslag. Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt.” Het is dus per definitie al niet aan te kondigen; je weet pas achteraf dat het er was. Gelukkig noemt ook het KNMI het “bepaald geen meteorologisch begrip.” Fijn, laten wij ons gewoon bij de weersverwachting houden. Ja, het wordt 20 graden. Punt.

‘Lollig’

En dan nog iets. Er kleeft toch een behoorlijk nare bijsmaak aan dit zogenaamde feest waar we anno 2021 echt een keer overheen moeten komen. Het uitroepen van rokjesdag lijkt namelijk vooral een vrijbrief te zijn voor mensen zoals Martin Bril, voor wie vrouwen kennelijk één groot enigma zijn, om zich eens schaamteloos te gaan zitten verlekkeren aan een parade van lustobjecten. Een dag waarop we het opeens wél lollig moeten vinden om iedereen na te fluiten of te roepen. Want dat bedoel je natuurlijk als compliment. Ja nee joh, dan is het ineens echt superleuk.

En dan heb ik het nog niet eens over het platvloerse ge-oordeel over het formaat, de kleur of de vorm van diverse lichaamsdelen. Nee, de Nationale Vleeskeuring, dat hoef ik echt niet te vieren. Dus dit soort onzin ga ik al helemaal niet aanstichten vanuit de weerkamer. Ja, het is fantastisch lekker weer. En ja, wij hebben benen. Get over it.

Ook een vrouwending

Hoewel in de tijd van Bril de term ook al op het nodige gesputter kon rekenen, in de trant van seksisme, het uitgebreid oordelen over uiterlijkheden, en iets over “ouwe viezerikken”, stond de dag toch vooral symbool voor grootschalige lentekriebels, een gevoel van vrijheid. Voor mannen én voor vrouwen; het was bepaald niet alleen een mannenzaak. Ook veel vrouwen vonden het een feestelijke dag, waarop het ‘I’m sexy and I know it-gevoel’ hoogtij vierde.

Klaar

Fijn, dat was even een leuke gimmick, maar dat is nu al een tijdje klaar. Tijden veranderen, gelukkig, en bovendien gaat het modebeeld ondertussen ook elk seizoen meer richting de comfortabele hobbezak, dat scheelt ook. De term ‘rokjesdag’ kan echt definitief de prullenbak in. Dit neemt allemaal niet weg dat het heel lekker is dat het mooi weer is. De eerste lekkere, mooie, aangename, uitbundige lentedagen zijn onverminderd reden voor een feestje. Wat zullen we er van maken? Lammetjesdag? Zonderjasdag? Droogmolendag? Terrasjesdag? Opties zat.

Dus had je deze week een rok aan? Prima. Ga je voor een skibroek, een chador of een tijger-onesie? Ook prima! Doe vooral lekker waar je zin in hebt. Dat gevoel hoort pas écht bij de lente. Na een lange winter, waarin bovendien bijna niets kon, zitten we meer dan ooit te snakken naar bevrijding in alle mogelijke toonaarden. Een paar prachtige lentedagen zoals we die nu hebben, geeft ons toch het gevoel dat betere tijden op komst zijn. Wat je daarbij aantrekt, zal worst wezen.

Dorien BouwmanMediameteoroloog