Corrie, Herman en Tineke onder stormnamen nieuwe seizoen
De eerste Nederlandse stormnaam voor het nieuwe stormseizoen luidt Corrie, naar de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI. Dat meldt het weerinstituut woensdag.Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI een code oranje of rood voor afgeeft een naam. Soms is door onze buurlanden al een naam gegeven aan de storm, en is in ons land geen sprake van code oranje of rood. Het KNMI stelt de namenlijst samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland). De Britse en Ierse weerdiensten benoemen stormen al sinds 2015, om mensen bewust te maken voor gevaarlijk weer.
Het nieuwe stormseizoen begint in september. In de hele lijst is er opeenvolgend sprake van vrouwelijke namen en mannelijke namen. De eerste storm van het seizoen zal Arwen heten en de tweede Barra, respectievelijk dus vrouwelijk en mannelijk. De eerste Nederlandse inbreng is Corrie, naar de eerste Nederlandse meteorologe Corrie van Dijk in 1964. Het KNMI leverde ook de naam Eunice aan, naar Eunice Foote, een van de eerste klimaatwetenschappers.
Franklin, Herman en Tineke later aan de beurt
Ook Franklin, Herman en Tineke zijn in de lijst opgenomen. Franklin is vernoemd naar Frank(lin) Kroonenberg. De weerpresentator bij de NOS en medewerker van het KNMI overleed dit jaar. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
Herman is vernoemd naar de oud-hoofddirecteur van het KNMI Herman Bijvoet en later in de lijst volgt Elfstedentochtwinnares in 1986 Tineke Dijkshoorn.
Ciara was eerste storm
De eerste storm in Nederland die een naam kreeg was Ciara, op 9 februari 2020. Toen was sprake van code rood door zware storm, windkracht 10. Er werden in de kustgebieden zeer zware windstoten gemeten tot 130 km/u.
Afgelopen seizoen kregen we onder meer te maken met sneeuwstorm Darcy op 7 februari, waarvoor het KNMI in heel het land code rood uitgaf. Voor een sneeuwstorm is een uurgemiddelde van windkracht 8 voldoende. Stuifsneeuw veroorzaakte flinke verkeersoverlast.
Andere stormen die een naam kregen, maar in ons land relatief weinig overlast veroorzaakten, waren Christoph op 20 en 21 januari 2021 (code geel in Noord-Holland en het Waddengebied) en Bella op 27 december 2020 (code geel in het hele land). Zeeland en Zuid-Holland kregen op 25 september 2020 te maken met storm Odette, die naam werd door België uitgegeven. Bij deze stormen was in ons land geen sprake van code oranje of rood. Omdat het weer in het buitenland heftiger was, kregen de stormen daar een naam.
Bron: ANP / Weer.nl