Foto gemaakt door NASA - Indische Oceaan - Tropische cyclonen Seroja (rechts) en TC 27S (links) naast elkaar
Foto gemaakt door NASAIndische OceaanTropische cyclonen Seroja (rechts) en TC 27S (links) naast elkaar
Nu

Cyclonen Seroja en Odette nu richting Australië

De cycloon Seroja die het oosten van Indonesië en Oost-Timor eerder deze week zwaar heeft getroffen, is nu onderweg naar Australië. Vrijdag krijgt de Australische westkust al de eerste windvlagen mee en naar verwachting komt de cycloon zondag aan het einde van de dag in West-Australië aan land, met net voor de kust nog gemiddelde windsnelheden rond 150 km per uur en nog zwaardere windstoten. Eenmaal boven land zwakt de wind af, maar veroorzaken grote hoeveelheden regen overstromingen. Een tweede en zwakkere cycloon, genaamd Odette, komt mogelijk zaterdag al aan land.

Afgelopen zondag raasde deze cycloon met een verwoestende wind en veel regen al over Indonesië en Oost-Timor. Bijna 180 mensen kwamen om het leven door aardverschuivingen, overstromingen en modderstromen en er wordt nog steeds gezocht naar vermisten.

Meest verwoestende storm in jaren

Het komt niet vaak voor dat een cycloon zo dichtbij de evenaar ontstaat. De cycloon ontwikkelde zich in eerste instantie als actief lagedrukgebied net ten zuiden van de kust van Oost-Timor, met daar en op enkele zuidelijke Indonesische eilanden al veel regen en zware windstoten. Uiteindelijk kwam het lagedrukgebied in een ‘gunstig’ gebied voor wat betreft windschering en vocht, waarna de buien zich steeds meer begonnen te organiseren en er een cluster aan zware regen- en onweersbuien ontstond. Op zaterdag 3 april begon het Joint Tyfoon Warning Center te waarschuwen voor tropische cycloon 26S en een dag later was het geheel al uitgegroeid tot een categorie 1 tropische cycloon; Seroja. De desastreuze gevolgen hebben we de afgelopen dagen volop in het nieuws gezien en gelezen. Het is een van de meest verwoestende stormen in die regio in jaren.

Richting Australië

Na dat weekend trok Seroja met een zuidwestelijke koers het open water van de Indische Oceaan op, waarbij ze geleidelijk verder in kracht toenam, met uiteindelijk gemiddelde windsnelheden van circa 105 kilometer per uur en een kerndruk van 982 hPa. De afgelopen dagen trok de tropische cycloon parallel aan de Australische noordwestkust, nog op ruime afstand en boven zee, zuidwestwaarts. Dit weekend lijkt Seroja boven de zuidelijke Indische Oceaan echter af te buigen naar het zuidoosten, waarna de tropische cycloon West-Australië zal gaan bereiken, met daar ook veel regen en wind.

Waarschuwingen

Na enige tijd, op nog ruime afstand van, maar parallel aan de Australische noordwestkust te zijn getrokken, ligt de tropische cycloon nu nog ruim te noordwesten van West-Australië, maar geheel lijkt de komende dagen een bocht te gaan maken naar het zuidoosten en dus richting de Australische kust. Momenteel is Seroja nog een cycloon van categorie 1, maar bij aankomst zal het systeem zijn opgeschaald naar categorie 3. Inwoners van het gebied van Perth tot aan Onslow moeten rekening houden met verwoestende windstoten tot 150 kilometer per uur, intense regenval en de mogelijke overstromingen.

Nog een tropische cycloon

Opvallend is dat er net ten westen van Seroja nu nog een tropische cycloon is ontstaan. Deze heet inmiddels Odette. De verwachting is dat Odette zaterdag aan land zal komen. Het gebied rondom Exmouth krijgt dan als eerste te maken met zware regenval en een sterke wind met kans op overstromingen.

Seroja en Odette hebben zich samengevoegd en draaien nu op zo'n 500 kilometer van de kust om elkaar heen. Dit fenomeen - het zogenoemde Fujiwara-effect - komt weinig voor. Dat maakt de koers van de cyclonen ook lastig te voorspellen. De laatste keer dat zoiets gebeurde was in de jaren 50.

Nummer 7 en nummer 8

Seroja is de zevende tropische cycloon van het Australische cycloonseizoen 2020-2021. Eerder kwam het al tot categorie 1 cyclonen Imogen en Joshua. In de tweede helft van januari ontstonden categorie 2 cyclonen Kimi en Lucas en halverwege februari kwam het tot vrij langdurige Marian, een tropische cycloon in de derde categorie, met windsnelheden tussen 118 en 159 kilometer per uur. Niran was eind februari de zwaarste (categorie 5), met gemiddelde snelheden boven 200 kilometer per uur. Nu hebben we dan te maken met Seroja en Odette maakt nummer 8.

Bronnen: ANP, Joint Tyfoon Warning Center, Weer.nl

Britta van GendtMeteoroloog
Jordi HuirneMeteoroloog en presentator