Foto gemaakt door Tonny Morsink - Twente - Een laatste 'fietstocht' in de sneeuw
Foto gemaakt door Tonny MorsinkTwenteEen laatste 'fietstocht' in de sneeuw
Nu

De allerlaatste restjes winter

Zelfs nu we al dágen worden ondergedompeld in lenteweer, zijn de laatste getuigenissen van de memorabele winterweek nog zichtbaar. Ligt er bij jou ook nog sneeuw?

De week winter lijkt inmiddels al weer lang geleden. ‘Als sneeuw voor de zon’ verdwijnen werd dit jaar wel heel letterlijk genomen. Wanneer er in Nederland sneeuw valt, zitten we vaak nog weken lang in de bruine sneeuwsmurrie. Maar dit keer volgde er bijna meteen een regen van warmterecords. Dag winter, hallo lente.

We zijn inmiddels bijna 10 dagen verder, waarvan het merendeel extreem warm is geweest. En toch zijn er nu nog steeds kleine restjes sneeuw en ijs te vinden. Veelal zijn het grote hopen sneeuw geweest, vaak door mensen aan de kant geveegd om bijvoorbeeld wegen vrij te maken. Maar ook in de natuur zijn plekken waar nog steeds sneeuwresten te vinden zijn. Bijvoorbeeld op plekken waar de sneeuw door de wind ophoopte.

Deze sloot lag dit weekend nog vol. Foto: Dorien Bouwman

Een laatste winterwandeling. Foto: Grieta Spannenburg

Hoe kan dat er nu nog zijn?

Nu is het al zeker vijf dagen extreem warm. Vandaag wordt het nota bene 20 graden, wat doet die sneeuw hier nog? De eerste dooidagen smolt het al hard. Op wegen en daken was het in no-time verdwenen. Die liggen dan ook in de volle zon en de laag was meestal niet al te dik. Op plaatsen in de schaduw gaat het al een stuk langzamer. Maar wat we vooral ondervonden, was een hele lage luchtvochtigheid. Dat maakt ook dat sneeuw en ijs maar heel moeilijk smelt.

Niet meer dan een zielig hoopje. Foto: Jessie van Neer

Koud water

Ook is duidelijk het effect te zien van het (zee)water, dat nu een stuk kouder is dan de lucht eromheen. Bijna de hele winter was dat andersom. Maar je ziet nu bijvoorbeeld dat de Waddeneilanden, en plaatsen direct aan het IJsselmeer, een stuk kouder zijn dan de rest van het land. Water heeft meer tijd nodig voor zowel opwarmen als afkoelen. Vandaar dat je ook nog dagenlang dunne laagjes ijs op het water zag liggen, ook op plekken waar de sneeuw allang verdwenen was. Het ijs in de Waddenzee overleefde het ook nog behoorlijk lang.

Het laatste ijs in de Waddenzee, 23 februari. Foto: Elizabeth Folkerts

Mocht je nog een beetje winterheimwee hebben, dan kun je dus nog steeds speuren naar de laatste hoopjes wit. Maar wees er snel bij. De winter is niet meer.

Dorien BouwmanMediameteoroloog