De geneugten van de oostenwind
Hè hè, wat een weertje! Een periode van stralend weer is aangebroken en de feestvreugde is duidelijk zichtbaar. De oostenwind gaat er zelfs nog een schepje bovenop doen. Waarom komt ons zomerweer daar zo vaak vandaan?Soms leek het alsof er nooit een einde aan zou komen: die onophoudelijke optocht van buien en de bijbehorende kou van de laatste tijd. Wat is het dan toch fijn om nu een tijdje garantie te hebben op droog, zonnig en warm weer. Dan is die 'flutlente' al snel vergeten.
Natuurlijk was het niet alleen maar kommer en kwel, er waren altijd wel mooie momenten, maar toch: eerst in de vroege lente telkens die noordenwind waardoor het zo koud was (en het steeds sneeuwde!), daarna die zuidweststroming met al die regen. Ideaal was het niet, voor de meeste mensen. Nee, een wind uit het oosten of het zuiden, dat moet je hebben als je liefhebber bent van ‘lekker weer’. Waarom dat zo werkt, is eigenlijk heel logisch. Het heeft allemaal te maken met de voorradigheid van vocht.
Nat en droog
In Nederland is het redelijk overzichtelijk: in het noorden en westen ligt water, in het oosten en zuiden ligt land. Noord en west is nat, zuid en oost is droog. Eigenlijk heb je niet veel meer informatie nodig om te begrijpen wat voor weer welke windrichting meestal oplevert. Als het via een grote bak water naar je toe komt, is het vrij logisch dat er ook een hoop van dat vocht mee komt.
Sneeuwbal
En dan krijg je allemaal opeenvolgende zaken die elkaar versterken. Vocht betekent wolken, veel wolken betekent regen, veel wolken betekent ook minder ruimte voor de zon en dus lagere temperaturen overdag, etc. Andersom werkt dat ook. Minder vocht in de lucht, minder bewolking, meer kansen voor de zon en dus hogere temperaturen. Waardoor het nog droger wordt, nog blauwer, nog warmer – enfin, je snapt het. Een sneeuwbaleffect, maar dan zonder sneeuw.
Van noord
De komende dagen is dat mooi te zien. Geleidelijk gaat de wind namelijk naar het oosten draaien. Gisteren hadden we nog een noordelijke wind. Je zag toen ook veel meer wolken dan we nu bijvoorbeeld hebben. Vanochtend vroeg leverde het ook nog een flinke band met wolken op boven de kustprovincies. Maar inmiddels is de wind op veel plaatsen al even naar oost of noordoost gedraaid, en acuut zag je de wolken verpieteren.
Naar oost
Ook morgen is de wind noordoostelijk. Ook dan zien we nog wel wat stapelwolken, maar dikke plakbewolking is er dan al niet meer. Dinsdag is de wind helemaal oostelijk geworden, en dan zul je zien dat de dag op heel veel plekken helemaal wolkenloos gaat verlopen. Stralend zonnig dus, de hele dag. En hoe toepasselijk, om de eerste dag van de (meteorologische) zomer meteen te beginnen met 25 graden.
Natuurlijk werkt het in de praktijk veel genuanceerder en is het vaak minder rechttoe-rechtaan dan dit. Uiteraard kan er ook veel warmere lucht boven zee liggen, of een flinke hoeveelheid vocht boven land. Maar toch is dit de basis. En de komende dagen zijn er een mooie illustratie van.