De Giro gaat van start: wat doet het weer?
In Turijn in Italië gaat vandaag (zaterdag 8 mei) de Giro d’Italia van start met een korte tijdrit. De eerste van de grote 3 etappekoersen vindt jaarlijks in het voorjaar plaats, waardoor het weer vaak grote extremen kent. Sneeuwmuren, knetterende buien, extreme hitte: alles kan voorbijkomen. Hoe ziet dat er dit jaar uit?De komende drie weken rijdt het wielerpeloton door het noorden en midden van Italië, waarbij de Apennijnen, de Dolomieten en de Alpen worden aangedaan. Het weer lijkt een wisselende rol te gaan spelen en tijdens sommige etappes duidelijk van invloed te kunnen zijn.
Week 1
Na de start in Turijn rijdend de renners door het noordelijke binnenland schuin naar onderen, richting de oostkust van Italië. Gedurende de eerste week staan bijna allemaal vlakke etappes op het programma. Alleen op zondag 16 mei wordt een bergetappe verreden.
Voor wat het weer betreft, start het vandaag in Turijn allemaal vriendelijk met een afwisseling van wolken en zon en in de middag een temperatuur van een graad of 18. In de dagen daarna verandert in dit fraaie weer eerst niet veel en lopen de temperaturen nog wat verder op.
Rond 11 mei trekt een storing van west naar oost over Italië met bewolking en fikse buien. Daar zouden de renners tijdens de 4e etappe, tussen Piacenza en Sestola, mee te kampen kunnen krijgen. Tijdens de regen waait er dan een stevige wind uit het zuiden en wordt het niet veel warmer dan 14 graden. In de dagen daarna knapt het weer wat op en laat de zon zich zien. Toch kan nog steeds een bui vallen. De temperaturen komen vaak rond of iets boven 20 graden uit.
Week 2
In week 2 kringelt het peloton door de Apennijnen naar het noorden. Er staat 1 echte bergetappe op het programma, op 22 mei, van Citadella naar Monte Zoncolan. Maar dan zijn de renners al in het noordoosten van Italië aangekomen.
De Apennijnen staan in Italië bekend vanwege hun mooie, groene berghellingen. Het is een gebied waar, ook in de late lente en in de zomer, gemakkelijk buien ontstaan. Tijdens de tweede week van de Giro lijkt dat ook te gebeuren. Het levert waarschijnlijk wisselende beelden op, met lange zonnige stukken, maar dan ineens ook meer bewolking en even een flinke bui. Dit bij temperraturen die dagelijks tot tussen 20 en 25 graden kunnen oplopen.
Tijdens de tweede week kunnen de omstandigheden voor de renners dus snel wijzigen; van heerlijk fietsweer in de zon tot een fikse bui en een drijfnatte weg. Tijdens de bergetappe, waarmee de tweede week wordt afgesloten, kan het op de aankomsttop nog behoorlijk koud zijn. Ook die dag lijkt de kans op een paar buien in de bergen, waar de etappe doorheen komt, behoorlijk groot.
Week 3
De laatste week van de Giro is meteen ook de zwaarste. Er staan meerdere etappes door de Dolomieten op het programma, waarvan twee echte bergetappes. De Giro eindigt in de omgeving van Milaan, met twee bergetappes, waarvan er een deels over Zwitsers grondgebied gaat. Op de slotdag wordt een vlakke rit verreden die op 30 mei in Milaan eindigt.
Voor de laatste week kunnen we niet meer dan een trend voor de weersverwachting aangeven. Heel veel is er nu nog niet over te zeggen, behalve dan dat de zomer weer wat dichterbij is gekomen. In het Middellandse Zeegebied betekent dit dat het weer steeds stabieler wordt, een beetje met uitzondering wellicht van het noorden van Italië, en dan met name de regio tegen de bergen aan waar veel van de laatste etappes zich afspelen. Zeker als het daar wat warmer wordt, en dat ligt in de lijn van de verwachtingen, kunnen in dit gebied gemakkelijk onweersbuien ontstaan. Verder is het de vraag in hoeverre de sneeuw van de hoogste toppen is verdwenen, als de renners door de bergen komen. Ook in de Alpen is het voorjaar koud geweest en moet vooral in de hogere delen nog veel sneeuw smelten. Daar is nog wel even tijd voor nodig.
Kijkweer?
Met de start van de Giro begint voor de Nederlandse koerskijkers natuurlijk ook een nieuw hoofdstuk in het wielerseizoen. Mis je veel als je 's middags in je joggingbroek voor de tv hangt? Ja en nee. Juist nu breekt er bij ons een periode aan waarin we eindelijk verlost zijn van het koude weer. Morgen is een extreme dag met zomerse warmte en pittige buien, daarna kalmeer het wat. De temperaturen zijn de komende weken op een heel aardig niveau. Wel moeten we vrijwel dagelijks rekening houden met regen of buien. Echt grote veranderingen zien we voorlopig nog niet. Dus mocht je een paar middagen voor de tv willen blijven zitten, dan mis je vooralsnog niet veel wat niet in te halen is.