Foto gemaakt door Webcam - Finse - In Finse ligt sinds maandag al een gebroken sneeuwdek.
Foto gemaakt door WebcamFinseIn Finse ligt sinds maandag al een gebroken sneeuwdek.
Nu

Deel van Scandinavië mag aan de winter ruiken

Het midden en noorden van Scandinavië mogen de komende dagen als eerste regio in Europa even aan de winter snuffelen. In koude lucht, die met een noordwestelijke wind wordt aangevoerd, vriest het in de nachten al een aantal graden. Overdag komt het kwik op veel plaatsen in het binnenland nog maar net boven nul en als er neerslag valt, gebeurt dat in de vorm van sneeuw.

Zondagavond al ging de regen in het op 1200 meter hoogte gelegen treinstation van de in het zuidwesten van Noorwegen gelegen plaats Finse over in sneeuw, sinds maandag is het er gebroken wit. Je kunt het weerbeeld er mooi via deze webcam volgen.

Bij ons is de koude lucht nog opgewarmd

De koude lucht, afkomstig uit het poolgebied, bereikt het noorden en midden van Scandinavië aan de noordoostflank van twee hogedrukgebieden, die tijdelijk in de buurt van de Britse eilanden liggen. Vooral het tweede hogedrukgebied, dat vrijdag van IJsland naar Ierland trekt, neemt aan zijn rechterflank even flink koude lucht met zich mee. Een deel daarvan dringt zelfs tot Nederland door. Bij ons gaat het nog wel om lucht die boven de Noordzee flink is opgewarmd.

Sneeuw en vorst zijn in de noordelijke helft van Scandinavië in oktober niet ongebruikelijk, maar er zijn ook genoeg jaren waarin ze nog niet of weinig voorkomen. Ook in Scandinavië zijn de temperaturen door de opwarming van de aarde de afgelopen tientallen jaren flink omhoog gegaan. In Nederland deed de vroegste sneeuwval zich op 13 oktober 1975 voor. Ook in 2003, toen het op 24 oktober 2003 sneeuwde na een nacht die in het oosten van het land recordkoud verliep.

Ook in de Rocky Mountains sneeuw

\Behalve in Scandinavië slaat de winter aan de andere kant van de Oceaan ook in de Rocky Mountains in het westen van de Verenigde Staten toe. Onder meer in de bergen in de staat Colorado kan de komende dagen tot 45 centimeter aan sneeuw vallen. Naast winterse ongemakken wakkert die sneeuw ook de hoop aan. Niet alleen op een mogelijk goed wintersportseizoen in de komende winter, maar ook omdat het in Colorado, net zoals in het overgrote deel van de rest van West-Amerika, bijzonder droog is. De hoop is nu dat met deze sneeuw het pad is geëffend voor meer neerslag in de komende periode. Of dit ook het geval zal zijn, blijft de vraag. Vorig jaar viel de vroegste sneeuw in Colorado nog eerder dan nu, maar volgde in de rest van de winter vrijwel niets meer.

Reinout van den BornChef Redactie