Deel USA maakt zich op voor winterweer
Na een vrij rustige start van de novembermaand, met op veel plaatsen stralend herfstweer, zijn het westen van Canada en het noordwesten van de Verenigde Staten nu in de ban van winterweer. Een bel met hele koude lucht is vanuit de poolstreek namelijk uitgezakt tot over delen van Canada en de USA. Het is er flink koud, met temperaturen net boven het vriespunt en op diverse plaatsen een mix van regen en (natte) sneeuw. Het winterse weer schuift de komende dagen verder oostwaarts.De koude lucht die momenteel over het noordwesten van Noord-Amerika beweegt, trok afgelopen etmaal met een noordwestelijke stroming rondom een actief lagedrukgebied boven de Stille Oceaan het continent op. De veel koudere lucht botste boven land met de nog relatief warme lucht en dat resulteerde in talrijke neerslaggebieden, waarin regen en (natte) sneeuw elkaar afwisselen. In staten als Washington en Oregon, maar ook het noorden van de ‘Sunny State’ Californie valt momenteel winterse neerslag. Met name in de hoger gelegen gebieden, waaronder ook de noordelijke delen van de Rocky Mountains, sneeuwt het soms goed door.
Tweede bel met koude lucht
De komende dagen wordt het winters getinte weer met een westelijke stroming dieper de Verenigde Staten ingeblazen, maar aan de oostkant van de Rocky Mountains zal de meeste neerslag overgaan in regen. Donderdag zakt echter opnieuw een bel met hele koude lucht vanuit het noorden uit tot over de centrale delen van de Verenigde Staten. Deze erg koude lucht komt wederom in aanraking met veel warmere lucht, ditmaal aangevoerd vanuit Mexico en het zuiden van de USA.
Stevige (winterse) buien
Daar waar de beide luchtsoorten met elkaar botsen, ontstaan buien. Omdat het temperatuurverschil hier nog een stuk groter is dan in het noordwesten van Amerika, kunnen deze buien flink uitgroeien en uiteindelijk zeer actief uitpakken. De zogeheten ‘Great Plains’ in het midden van de USA kunnen dan ook rekenen op een aantal stevige regen- en onweersbuien. Verder noordwaarts, dichterbij de Canadese grens, in de staten North- en South-Dakota en Minnesota, wordt op sommige plekken 2 tot 5 centimeter sneeuw verwacht.
La Niña
Het is niet de eerste sneeuw die dit seizoen in de Verenigde Staten valt. Vooral in de noordelijke helft van Amerika kwam het de afgelopen tijd al een aantal keer tot serieus winters weer, met (lichte) vorst en sneeuwval. En dat vooral de noordelijk helft met winterweer te maken krijgt, valt samen met de aanwezigheid van een La Niña, een weerpatroon dat zich om de zoveel jaar voordoet op de Stille Oceaan of de Pacific. Dit patroon heeft vaak wereldwijde gevolgen op het weer.
Double Dip
In de Verenigde Staten heeft een La Niña meestal effect op de temperatuur en neerslag, wat vervolgens weer effect heeft op o.a. (extreme) droogte, maar ook orkanen en tornado’s. Ook vorig jaar was sprake van een La Niña, dus nu voor de tweede keer op rij, een zogeheten ‘double-dip’, en toen beleefden we het meest actieve orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan ooit. Met een La Niña tijdens de herfst- en wintermaanden worden in de Verenigde Staten in de noordelijke helft meestal lagere temperaturen dan normaal verwacht en meer neerslag, terwijl de zuidelijke helft juist hogere temperaturen en minder neerslag kan verwachten, met daar risico op droogte en grote natuurbranden. Dit patroon begint dus al aardig overeen te komen met de huidige situatie in de Verenigde Staten.
Bron: National Weather Serice (WPC)