Droogte Turkije: geen water uit de kraan in Istanbul?
Is het in Nederland de laatste weken vaak erg nat geweest en wordt de droogte hier goed aangepakt, Turkije kampt vanwege een gebrek aan regen juist met de ernstigste droogte in jaren. Hierdoor bevindt de waterstand zich in heel het land op een kritiek laag niveau en kunnen grote steden zonder water komen te zitten.Zo heeft Istanbul, een stad met 17 miljoen inwoners, volgens de zogeheten Turkse Kamer van ingenieurs voor minder dan 45 dagen water over. Hoofdstad Ankara heeft volgens burgemeester Mansur Yavaş nog voor 110 dagen aan water in dammen en reservoirs, zo schrijft The Guardian. In İzmir en Bursa, de op één na grootste steden van Turkije, zijn damreservoirs voor respectievelijk ongeveer 36 procent en 24 procent vol.
Droogte niet uniek
Het droge weer in Turkije is voor het land niet uniek. Turkije is met slechts 1346 kubieke meter water per hoofd van de bevolking per jaar een land met 'waterstress'. Sinds de jaren tachtig heeft het te maken gehad met verschillende droogtes als gevolg van een combinatie van bevolkingsgroei, industrialisatie, stadsuitbreiding en klimaatverandering. In 2020 viel er vooral in de tweede helft van het jaar erg weinig regen.
De droogte in Turkije heeft te maken met een luchtdrukpatroon dat al langere tijd min of meer vast zit. Vinden we boven de westelijke helft van Europa vaak lagedrukgebieden terug, in het zuidoosten van Europa zijn de barometerstanden juist hoog. Storingen dringen er dan maar moeilijk door en er valt minder regen dan normaal.
Komende tijd wel af en toe sneeuw
Op dit moment kunnen stroringen het zuidoosten van Europa trouwens wel bereiken. Omdat grote delen van Turkije hoog liggen, valt de meeste neerslag er in de vorm van sneeuw die pas in het voorjaar in de vorm van (smelt)water beschikbaar komt. Kijken we naar de verwachtingen voor de komende 10 dagen, dan wordt in de buurt van Istanbul niet meer dan 30 millimeter verwacht, voornamelijk in de vorm van sneeuw. Die neerslag daar zal de droogteproblemen van de stad nauwelijks verlichten.
Voor de berggebieden rond Ankara, de stad die hoog op de bergachtige hoogvlakte in het binnenland van Turkije ligt, zijn de neerslagverwachtingen wat optimistischer. Ook hier geldt echter dat de neerslag eigenlijk alleen maar als sneeuw valt en vooralsnog dus geen verlichting van de droogte zal brengen.
Misoogsten dreigen
Om te voorkomen dat Turkse steden de komende maanden water moeten rantsoeneren moet er veel regen vallen. En zelfs als het voor de rest van de winter aanhoudend regent, is dat misschien niet genoeg voor boerengemeenschappen om de gewassen van dit jaar te redden. Boeren in tarweproducerende gebieden zoals de Konya-vlakte en de provincie Edirne aan de grens met Griekenland en Bulgarije waarschuwen namelijk nu al voor misoogsten.
Overigens is Turkije niet het enige land in het zuiden dat met droogteperikelen te kampen heeft. Het probleem doet zich in de meeste landen rond de Middellandse Zee voor. Doordat het langzaam warmer wordt, schuiven de oude klimaatzones naar het noorden op. Het klimaat van het Middellandse Zeegebied wordt daarmee meer en meer een verlengstuk van het klimaat van Noord-Afrika. Daar viel altijd al duidelijk minder regen.
ANP/Weer.nl