Een goede bandenspanning bij alle weersomstandigheden!
Na een moeilijk jaar, vol met coronamaatregelen en reisbeperkingen, kunnen we eindelijk weer op pad. Voor dagjes uit, een weekje kamperen in eigen land, of de grens over, eindelijk weer naar het buitenland. Met de fiets, het vliegtuig of de eigen auto. Maar is alles er ook klaar voor? Zijn bijvoorbeeld de autobanden wel op de juiste spanning? Lang niet iedereen checkt dit op tijd.Het is geen geheim dat autobanden en weer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De banden zijn een belangrijk deel van je auto en zijn je enige verbinding met het wegdek. Een goede grip bij alle weersomstandigheden is dan ook essentieel. Wist je dat de juiste bandenspanning een cruciaal verschil kan maken?
Meer dan twee op de drie Nederlanders rijdt met te zachte banden rond. Als je banden te zacht zijn, is je remweg onder alle weersomstandigheden langer, vergroot je de kans op een klapband en verbruik je meer bandstof of energie. Bovendien rijdt het minder comfortabel als je banden te zacht zijn. Autorijden met je banden op de juiste spanning is dus veiliger, minder belastend voor het klimaat en daar bovenop kun je jaarlijks tot wel 100 euro besparen! Om goed voorbereid op reis te gaan, zetten we de belangrijkste 8 bandenspanningstips voor je op een rij.
- Check de juiste bandenspanning voor jouw auto Welke bandenspanning de juiste is voor jouw auto, staat op een sticker in je auto. Meestal vind je die op de deurstijl aan de bestuurderskant, aan de binnenkant van het brandstofklepje of in het instructieboekje van de auto. Je kunt je bandenspanning ook op kenteken opzoeken via de website watismijnbandenspanning.nl. Goed om te weten: als alle auto’s in Nederland met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, wordt per jaar zo’n 200.000 ton aan CO2-uitstoot bespaard. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Delft!
- Meet de bandenspanning met koude banden Is het weer tijd om de bandenspanning te checken? Doe dit dan bij voorkeur als je autobanden nog koud zijn. Heb je langer dan 15 minuten of 5 kilometer gereden? Tel dan 0,3 bar bij de adviesspanning op.
- Met het hele gezin op pad, dan wat extra lucht Ga je met je gezin en reisbepakking op pad? Geef je banden dan wat extra lucht en kies voor de bandenspanning met de volle belading. Deze spanning staat op de sticker.
- Controleer op beschadigingen Controleer je banden niet alleen op spanning, maar ook op beschadigingen en oneffenheden. Hiermee signaleer je tijdig of er beschadigingen zijn en kun je een klapband voorkomen.
- Controleer het reservewiel Controleer ook je reservewiel op spanning en beschadigingen.
- Controleer banden van caravan of aanhanger Ga je op vakantie met een caravan of aanhanger? Vergeet deze banden niet mee te nemen bij je bandenspanningscheck voor de vakantie.
- Zet een herinnering in je telefoon om je autobanden op spanning te houden Banden lopen vanzelf heel langzaam leeg. Daarom is het belangrijk om elke twee maanden de bandenspanning te controleren. Toch checkt de helft van alle Nederlanders zijn bandenspanning minder dan drie keer per jaar. Herkenbaar? Zet een tweemaandelijkse herinnering in je telefoon, dan weet je precies wanneer het weer tijd is om je banden te controleren.
- Op tijd controleren is geld besparen Als je je banden iedere twee maanden op de juiste spanning brengt, kun je tot 100 euro per jaar besparen. Dit komt doordat de auto minder brandstof verbruikt en de banden minder hard slijten, ze zijn dus minder snel aan vervanging toe zijn.
Meer weten?
Meer informatie over de juiste bandenspanning vind je op www.geefjebandenlucht.nl. Het op spanning houden van banden is een mooi voorbeeld van ‘Iedereen doet wat’, dé campagne die Nederlanders in beweging brengt om zelf duurzame maatregelen te nemen. Kijk op iedereendoetwat.nl voor meer klimaatvriendelijke tips.