Foto gemaakt door Pixabay
Foto gemaakt door Pixabay
Nu

Een zee vol snot?!

Alsof er nog niet genoeg waren; het volgende nare gevolg van klimaatverandering dient zich alweer aan, en smakelijk is het ook al niet: in Turkije ligt een zee vol met snot. Althans: met zeesnot.

Plankton met stress

Het woord 'zeesnot' werd vroeger nog wel eens gebruikt voor oesters, maar wat we hier bedoelen is een slijmerige substantie die op het wateroppervlak drijft. Het bestaat uit fytoplankton, dat als gevolg van 'stress' een slijmachtige substantie afscheidt. Die stress wordt in dit geval veroorzaakt door langdurig hoge temperaturen, kalm weer en overvloedige voedingsstoffen in het water.

Sinds eind december zien wetenschappers in de Zee van Marmara, waar ook de stad Istanbul aan ligt, de hoeveelheid zeesnot flink toenemen. In deze zee komt het afvalwater van zo'n 20 miljoen mensen terecht, vandaar de voedingsstoffen. Het klimaat heeft de rest gedaan. Tot een paar jaar geleden was zeesnot überhaupt nog nooit waargenomen in Turkse wateren.

Verstikkend

Het klinkt (en voelt waarschijnlijk) allemaal behoorlijk vies, maar het is ernstiger dan dat. Wetenschappers aan de Universiteit van Istanbul waarschuwen voor de gevolgen van al dit slijmerige spul. In normale hoeveelheden zijn de kleine, drijvende zeeplanten niet schadelijk, en juist verantwoordelijk voor het inademen van zuurstof in de oceanen, maar een overschot creëert het tegenovergestelde effect. Een overvloed aan zeesnot kan vele vierkante kilometers van de zee bedekken en zo het leven onder water verstikken. Koralen sterven af en duizenden vissen zijn al bezweken. Ook vissers hebben er last van. Daarnaast trekt de kleverige substantie virussen en bacteriën aan, waaronder E. coli.

Bron: ANP

Dorien BouwmanMediameteoroloog