Eerste officiële vorst De Bilt valt laat
In De Bilt is de temperatuur om 07.40 uur gedaald tot -0,2 graden en daarmee is de eerste officiële vorstdag van deze herfst een feit. Gemiddeld valt de eerste vorst in De Bilt op 2 november, dus we zijn dit jaar laat. Uiteindelijk koelde het in De Bilt nog tot -0,8 graden af. Op andere plekken is het nog wat kouder geworden, met -3,2 graden in Eelde. Aan de grond vroor het daar zelfs 4,8 graden.De laatste keer dat het in De Bilt vroor was op 23 april. Toen daalde de temperatuur naar -1,7 graden en daarna heeft het niet meer gevroren op neushoogte. Aan de grond daalde de temperatuur in De Bilt al wel tot onder het vriespunt. Op 23 oktober werd op 10 centimeter hoogte een temperatuur gemeten van -0,9 graden. Dat was ook al later dan gemiddeld.
In 1971 kwam het recordvroeg tot de eerste vorst. Op 16 september koelde het namelijk al af tot -0,7 graden. In 2018 was de eerste vorst ook vroeg met op 30 september een temperatuur van -0,1 graad. Vorig jaar daalde de temperatuur pas op 29 november voor het eerst onder nul. Opvallend was dat de temperatuur toen om 17:10 uur 's middags al onder het vriespunt zakte, om vervolgens uit te komen op -3,6 graden aan het einde van de avond. In 2000 viel de eerste vorst in De Bilt recordlaat. Toen moest zelfs tot 17 december worden gewacht.
Eerste lokale vorst al op 16 oktober
In het oosten en zuidoosten van het land was er eerder deze herfst al sprake van vorst. Op 16 oktober daalde de temperatuur in Twente en Ell al onder het vriespunt, met respectievelijk -0,5 en -0,6 graden. Normaal zit er een kleine twee weken tussen de eerste lokale vorst ergens in ons land en de eerste officiële vorst in De Bilt. Nu is die periode veel groter. Om te spreken van de eerste officiële vorst moet de temperatuur in De Bilt dalen tot onder het vriespunt. Bij lokale vorst daalt de temperatuur op minimaal één van de 35 KNMI-stations tot onder nul.
Hoe gaat het verder?
Ook de komende nacht kan het in een deel van het land nog tot lichte vorst komen, met name in het zuiden waar de bewolking het langste wegblijft. Daar kan het kwik lokaal tot tussen 2 en 4 graden onder nul dalen. In de rest van het land, waar bewolking vanaf de Noordzee al eerder vanuit het noordwesten binnendringt, blijft het kwik waarschijnlijk boven het vriespunt, in het noorden zelfs ver.
Vanaf morgen breekt dan weer een aantal voornamelijk bewolkte dagen aan. Tot en met donderdag is het daarbij zacht met overdag temperaturen tussen 7 en 10 graden. Vanaf vrijdag dringt wat koudere lucht binnen, wordt het wisselvalliger en in het weekend neemt ook de kans op de eerste winterse neerslag van het seizoen geleidelijk toe.