Foto gemaakt door YouTube still - Sjonvarp Vikurfretta - IJsland - Via verschillende livestreams worden de vulkanen in IJsland in de gaten gehouden
Foto gemaakt door YouTube still - Sjonvarp VikurfrettaIJslandVia verschillende livestreams worden de vulkanen in IJsland in de gaten gehouden
Nu

Etna blijft rommelen, IJslandse vulkanen nog rustig

De Etna vulkaan op Sicilië blijft erg actief. Na al talrijke uitbarstingen eerder dit jaar, kwam er ook maandagochtend weer een enorme aswolk uit een van de hoogste kraters. De lavastroom bleef dit keer beperkt. Op IJsland staat men nog steeds paraat, maar gebeurt er tot op heden vrij weinig voor wat betreft de verwachte vulkaanuitbarsting. Wel volgt daar de ene aardbeving na de andere, wat betekent dat de activiteit onder de vulkanen nog erg groot is.

In de nacht naar zondag, net na middernacht, werden de inwoners van het IJslandse schiereiland Reykjanes nog wakker geschud door een aardbeving. De beving duurde in totaal 20 minuten en nadien nam de seismische activiteit er weer toe, met nog een paar flinke naschokken. Deze bevingen leken vooral voort te komen uit veranderingen in de spanning van de aardkorst, doordat de druk van het magna toeneemt. De hoeveelheid lijkt toe te nemen en beweegt zich steeds dichter naar het aardoppervlak, tot een diepte van nu nog ongeveer 1 kilometer. Volgens onderzoekers wil dit echter niet meteen zeggen dat er nu snel een uitbarsting aan zit te komen, maar het rommelt wel.

Meer dan 20.000 bevingen

Uit satellietbeelden blijkt dat het magma nog steeds vooral beweegt in het gebied tussen de bergen Fagradalsfjall en Keilir, en dan vooral ten zuiden van Fagradalsfjall. Dit lijkt dan ook de meest voor de hand liggende plek voor een eventuele uitbarsting. Alleen afgelopen weekend kwam het in dit gebied tot duizenden kleine en soms grotere aardbevingen en sinds het begin van de vele bevingen staat de teller al op meer dan 20 duizend! Hoewel het ook afgelopen weekend weer goed raak was, lijkt het aantal aardbevingen relatief gezien wel heel geleidelijk af te nemen. De IJslandse regering en de weerdiensten blijven echter zeer alert.

Etna blijft actief

De Etna vulkaan op het Italiaanse eiland Sicilië is dit jaar ook erg actief. Op 18 januari kwam het tot een eerste uitbarsting en daarna volgden er nog velen, soms kleine en soms grote. De grote erupties gaan meestal gepaard met een enorme aswolk, vaak meer dan 10 kilometer hoog, spectaculaire lava-fonteinen en lavastromen. Ook maandagochtend kwam het weer tot een uitbarsting en hoewel er wederom een kilometers hoge aswolk te zien was, viel het voor wat betreft de lavastroom dit keer mee. Er zijn nog steeds actieve stromen die het natuurreservaat Valle del Bove aan de voet van de Etna intrekken, maar deze werden dit keer niet extra gevoed.

Asregen

Wel kwam het net als eerder deze week in sommige dorpen en steden tot asregen, waardoor er op straten, maar ook de huizen en akkers, een dikke, zwarte laag vulkanisch gruis en as kwam te liggen. Met grote schuivers en sneeuwscheppen wordt de zwart-grijze aslaag steeds opgeruimd, maar inwoners van de omliggende dorpen en steden wordt aangeraden om thuis, en vooral ook binnen te blijven. Volgens onderzoekers zijn de bevingen in de vulkaan ook hier nog talrijk, wat zou betekenen dat de activiteit van de Etna voorlopig niet zal afnemen.

Britta van GendtMeteoroloog