Foto gemaakt door Wikipedia - Seattle - Het centrum van Seattle.
Foto gemaakt door WikipediaSeattleHet centrum van Seattle.
Nu

Extreme hittegolf teistert noordwesten VS en delen Canada

Een extreme hittegolf, met op uitgebreide schaal temperaturen tussen 35 en 40 graden en op diverse plaatsen ook flink daarboven, slaat de komende dagen toe in het noordwesten van de VS en in het zuidwesten en soms ook midden van Canada. Historische temperatuurrecords worden er hoogstwaarschijnlijk neergezet en speciaal voor al die bewoners in het gebied die nog geen airconditioning in huis hebben, staat een aantal zware dagen voor de deur.

Een groot hogedrukgebied op de Grote Oceaan is de brenger van de extreme hitte. Het zorgt in het westen van de VS en in het zuidwesten en midden van Canada voor extreem warme bovenluchten. Hieronder pot warmte, opgewekt door de sterke zon, zich op en kan niet naar hogere delen van de atmosfeer ontsnappen. De gebieden die met het fenomeen te kampen hebben, krijgen hierdoor met een explosieve hitteopbouw en extreem hoge temperaturen te maken.

Hitte breidt zich ver uit

Nu zijn ze in de VS aan hitte wel wat gewend, zeker in het zuidwesten waar staten als Californië, Nevada (betekent in het Spaans besneeuwd) en Arizona liggen. Door het hogedrukgebied op de Grote Oceaan was het daar al eerder dit jaar snoeiheet. Nu heeft het hogedrukgebied zich verder naar het noorden uitgebreid en komen ook het noordwesten van de VS, een plaats die juist om zijn zachte zomers bekend staat, en het zuidwesten van Canada aan de beurt.

Zowel in de omgeving van Seattle als aan de andere kant van de grens in Canada wordt in het weekend recordhitte verwacht. Maar het gebied sterkt zich veel verder uit en omvat eigenlijk het hele westen van de VS en de aangrenzende gebieden in Canada. Op veel plaatsen worden temperaturen tussen 35 en 40 graden verwacht, en kom je dieper het binnenland in, dan kan het kwik ook naar waarden tussen 40 en 45 graden stijgen. Vooral daar in Canada zijn dergelijke temperaturen nog nooit eerder gemeten, Deze hittegolf lijkt werkelijke ieder boekje te buiten te gaan.

Na het weekend wordt de hitte in de omgeving van Seattle wat getemperd, als daar weer wat koelere lucht van zee binnen kan dringen. In het binnenland en in Canada gaat de hittegolf langer door. Daar is een einde aan de hittegolf ook dan waarschijnlijk nog lang niet in zicht.

Extreme hitte in Rusland

Ook dichterbij huis is het heet. Zo wordt de Russische hoofdstad Moskou momenteel geteisterd door een historische hittegolf. Als gevolg van de klimaatverandering werd deze week een 120 jaar oud hitterecord voor de maand juni geëvenaard, zo meldt de Russische weerdienst.

Maandag werd in de hoofdstad een temperatuur van 34,7 graden Celsius gemeten. Deze temperatuur komt overeen met een hitterecord voor de maand juni dat uit 1901 stamt. Bovendien worden voor vandaag en morgen temperaturen van minimaal 35 graden voorspeld.

De hoogste temperatuur ooit die in Moskou werd gemeten, stamt uit juli 2010. Toen werd een temperatuur van 38 graden Celsius bereikt. Een groot deel van het westen van Rusland werd destijds getroffen door een hittegolf die gepaard ging met enorme branden.

Sint-Petersburg

Ook in Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland heerst deze maand een hittegolf met temperaturen tot 34 graden. Dat is de hoogst gemeten temperatuur in de stad sinds 1998.

Rusland heeft de afgelopen jaren vaker hitterecords verbroken. In juni vorig jaar werd in het dorpje Verchojansk een temperatuur van 38 graden Celsius gemeten. Het ging om de hoogste temperatuur ooit gemeten boven de Noordpoolcirkel.

Volgens wetenschappers komen hittegolven vanwege de klimaatverandering steeds vaker voor. Ook de intensiviteit en impact van deze hittegolven nemen toe.

Ook bij ons komt hitte dichterbij

In Nederland hebben we tot nu alleen in Brabant en Limburg en in delen van Gelderland en Overijssel regionale hittegolven gehad. Ook bij ons wordt het vanaf zaterdag weer warmer, maar zijn echte excessen nog niet in zicht. Wel komt de extreme hitte langzaam dichterbij.

Boven Spanje komt de komende dagen een hoeveelheid extreem warme lucht terecht. Daar kunnen de temperaturen op steeds grotere schaal tot waarden tussen 35 en 40 graden stijgen.

Een echt idee van hoe warm die lucht is, krijgen we pas als we de Middellandse Zee oversteken en in Algerije de woestijn in gaan. Daar kan het kwik de komende dagen steeds tot tussen 45 en 50 graden oplopen. Ook voor die gebieden zijn dat extreem hoge temperaturen. In die zin is het te hopen dat de wind in Nederland voorlopig uit het noorden blijft waaien en niet naar het zuiden draait.

ANP/Weer.nl

Reinout van den BornChef Redactie