Foto gemaakt door Jessie van Neer - Beesel  - De fruitteelt kreeg afgelopen maand behoorlijk wat te verduren.
Foto gemaakt door Jessie van NeerBeesel De fruitteelt kreeg afgelopen maand behoorlijk wat te verduren.
Nu

Fruit telen in Nederland is laatste jaren topsport geworden

Nachtvorst, hagel, extreme droogte en sneeuw, het zijn slechts enkele van de vele weersomstandigheden waar Nederlandse fruittelers in een seizoen mee te maken krijgen. Het weer wordt extremer en dat vergt meer en meer van kwekers.

"Fruit telen in ons land is steeds meer topsport geworden", zegt Gerard van den Anker, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. "Door het veranderende klimaat heb je vaker te maken met uitzonderlijk weer. En dat brengt allerlei risico’s met zich mee voor het fruit."

Felle zon kan bijvoorbeeld voor zonnebrandschade aan de vruchten zorgen, waardoor de appels en peren niet meer geschikt zijn om in de winkel te verkopen. Nachtvorst, zoals ook de komende tijd weer wordt verwacht, is ook funest. Door de lage temperaturen kan de beginnende vrucht in de bloem bevriezen en dat kan gevolgen hebben voor de oogst. Nachtvorst is heel normaal in de lente, maar omdat de bloesem steeds vroeger uitloopt na zachte winters treedt extra veel schade op.

Vorst blijft in de lucht hangen

De vorst hangt ook de komende nachten nog in de lucht. Tot en met de maandwisseling is kans op een graadje vorst. Aan de grond gaat het elke nacht op uitgebreide schaal licht vriezen. Die lage temperaturen maken fruittelers behoorlijk nerveus en ze doen er daarom alles aan hun oogst te beschermen. Over mogelijke schade is nu nog niks te zeggen.

"Het is nog veel te vroeg om conclusies te trekken", reageert van den Anker. "Nachtvorst is vaak heel plaatselijk. De temperatuur verschilt sterk per regio en zelfs per perceel. Dus je kunt sowieso niet zeggen dat er veel of weinig schade voor de fruittelers is."

Bovendien is het volgens hem nog te vroeg in het seizoen. Tot ijsheiligen, half mei, kan er nog van alles gebeuren. "De nachtvorst is dan zo goed als voorbij, maar dan hebben we nog kans op windstoten, hagel en hitte", somt Van den Anker op. "Dat kan ook allemaal nog invloed hebben op de oogst. Zeker weten doen we het pas eind augustus, begin september."

Klimaatbestendige oplossingen

Dat het weer directe gevolgen heeft op het fruit is dit jaar al zichtbaar. "Het voorjaar van 2020 was veel warmer dan het tot nu toe is geweest", legt hij uit. "Daardoor was het fruit al verder ontwikkeld dan dit jaar. Nu loopt het gewas ongeveer tien dagen achter op vorig jaar." Vorig jaar liepen we vóór op schema, nu iets achter.

Om zich in de toekomst beter te kunnen weren tegen klimaatverandering, zoeken kwekers naar duurzame oplossingen. Een daarvan is het aanleggen van waterbassins om regenwater langer vast te houden om het op een later moment te kunnen gebruiken.

"Vanaf 2018 hebben we ieder jaar te maken gehad met een zomer met droogte en extreme hitte", herinnert Van den Anker zich. "Op zo’n moment hebben alle agrariërs extra water nodig om het gewas te koelen, maar dat is dan niet genoeg beschikbaar. Door het water tijdens een natte periode op te slaan, kunnen we er in een droge periode gebruik van maken. Zo kunnen we het goed verdelen."

Bron: ANP/Weer.nl

Jordi HuirneMeteoroloog en presentator