Fruittelers opletten, het gaat flink vriezen!
Dit weekend is het regenachtig en zeer koud voor april met maxima rond 7 graden. Vanavond en vannacht valt in het noorden soms ook smeltende sneeuw en morgen kan het in de Limburgse heuvels sneeuwen. De stevige noordenwind maakt het extra koud. Na het weekend is kans op winterse buien met hagel en sneeuw en kan het in de nachten licht tot matig vriezen met regionaal -5 graden. Fruittelers moeten dan aan de slag om de bloeiende bloesem te beschermen.Een lagedrukgebied trekt vandaag vanuit het zuiden ons land binnen. Daardoor neemt de bewolking toe en gaat het regenen. In het noorden blijft het tot de avond droog en daar kan de zon nog even schijnen. Het wordt 7 tot 9 graden, maar de stevige noordoostenwind maakt het kouder. In Limburg zou het 10 graden kunnen worden.
Vanavond en vannacht is het overal regenachtig en in het noorden kan de regen overgaan in smeltende sneeuw bij temperaturen rond 1 graad. Morgenvroeg kan het ook in de Limburgse heuvels sneeuwen. In de middag trekt de meeste neerslag naar Duitsland weg en breekt vanuit het westen de zon door. Langs de oostgrens blijft het druilerig. Het wordt slechts 5 tot 8 graden en daarmee is het zeer koud. Normaal is het een graad of 14.
Lichte tot matige vorst op komst
Na het weekend wordt de lucht op grote hoogte extreem koud. Maandag koelt het op 5 kilometer hoogte af tot -40 graden! Na een koude en heldere nacht met 1 tot 4 graden vorst, wordt het overdag niet warmer dan 7 tot 9 graden. De zon schijnt flink, maar er trekken ook enkele winterse buien over het land met hagel en sneeuw. Ook waait er een koude noordwestenwind.
Dinsdag en woensdag neemt de wind af en is het iets minder koud met een graad of 10. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en lokaal trekt nog een (winterse) bui over het land. De nachten worden echter nog kouder met op grote schaal lichte tot lokaal matige vorst. In het oosten en zuiden kan het ruim 5 graden vriezen!
In de tweede helft van de week wordt het droog en vrij zonnig voorjaarsweer, maar er waait wel een schrale noordoostenwind. In de nachten blijft het op grote schaal licht vriezen, overdag komt de temperatuur weer in de dubbele cijfers uit.
Fruittelers moeten sproeien om vorstschade te voorkomen
De fruitbomen bloeien momenteel massaal in ons land. Om te voorkomen dat opengaande knoppen en bloesem bevriezen spuiten telers de bomen nat met water. Dit wordt gedaan door middel van een sproei-installatie boven de fruitgaard. Het water bevriest om de knoppen en bloesem. Dit werkt vervolgens als een soort jasje en beschermt de toekomstige vrucht tegen vorstschade. Dit werkt op twee manieren.
Het ijs isoleert de takken en zorgt ervoor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet kan bereiken. De temperatuur onder het ijslaagje is dan 0 graden en dat is net warm genoeg om geen schade te veroorzaken. Het jasje beschermt dus de knoppen en bloesem tegen vrieskou. En ten tweede, bij het vormen van ijs komt zogenaamde stollingswarmte vrij. Daardoor blijft de toekomstige vrucht boven nul. Het sproeien moet de hele nacht doorgaan, pas nadat de zon is opgekomen en de temperatuur stijgt, is het gevaar geweken.
Vuurpotten of een helikopter
Soms is de boomgaard te groot voor een sproei-installatie of is geen water voorhanden. Daardoor gebruiken ze in Frankrijk, Duitsland en andere Alpenlanden vuurpotten. De warmte van het vuur zorgt ervoor dat de temperatuur van de fruitbomen boven nul blijft. Nadeel is dat tijdens het rustige en koude weer de rook blijft hangen en de luchtkwaliteit zeer slecht wordt! Er wordt een hoop CO2 de lucht in geslingerd.
Daarnaast kan met een helikopter over een boom- of wijngaard worden gevlogen. Dit gebeurd bijvoorbeeld in Australië of de Verenigde Stagen, waar wijn- en boomgaarden ontzettend groot zijn. Tijdens een heldere nacht met weinig wind is de temperatuur aan de grond veel lager dan een paar meter boven het aardoppervlak. Koude lucht zakt namelijk naar het aardoppervlak en warme lucht stijgt op. De helikopter zorgt er met de wieken voor dat deze twee luchtlagen gaan mengen, waardoor de temperatuur aan de grond vaak oploopt tot net boven nul.