Foto gemaakt door European Space Agency - Madrid - De extreme sneeuwval van afgelopen januari in Madrid. Niet alleen in de stad, maar ook er omheen kwam een dikke laag sneeuw te liggen.
Foto gemaakt door European Space AgencyMadridDe extreme sneeuwval van afgelopen januari in Madrid. Niet alleen in de stad, maar ook er omheen kwam een dikke laag sneeuw te liggen.
Nu

Grote delen van Spanje krijgen met winterweer te maken

Grote delen van Spanje krijgen de komende dagen met de eerste winterinval van het nieuwe seizoen te maken. Een depressie, tot op grote hoogte gevuld met koude lucht, is er vanuit het noorden binnengetrokken en veroorzaakt op veel plaatsen neerslag, boven 800 tot 1000 meter hoogte in de vorm van sneeuw en in de lagere delen in bij voorbeeld Catalonië in de vorm van hevige regen- en onweersbuien die het lokaal erg nat kunnen maken.

Ook al ligt Spanje in Europa ver naar het zuiden, toch kan het er tijdens de wintermaanden koud zijn. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat het grootste gedeelte van Spanje zich op een hoogte van boven 500 meter en soms zelfs boven 1000 meter bevindt. Als koudere lucht vanuit het noorden doordringt, kunnen de temperaturen dan gemakkelijk flink omlaag gaan, valt neerslag niet zelden in de vorm van sneeuw en kan het er – net als bij ons – winterweer zijn.

De extreme sneeuwval van januari

Een mooi voorbeeld was de extreme sneeuwval van begin januari in de laatste winter. In grote delen van het oosten, midden en noorden van Spanje viel toen in een paar dagen tijd tussen 25 en soms meer dan 50 centimeter sneeuw. Ook delen van de hoofdstad Madrid kregen met een laag van om en nabij een halve meter sneeuw te maken. Het verkeer in de stad werd totaal ontregeld en veel bomen vielen om, omdat ze de enorme sneeuwlast niet meer konden dragen.

Foto gemaakt door Nicolas Vigier - Madrid - Extreme sneeuwval in Madrid in januari 2021.
Foto gemaakt door Nicolas VigierMadridExtreme sneeuwval in Madrid in januari 2021.

Wat volgde, was een voor Spaanse begrippen ongekende koudegolf die een dag of tien aanhield. Boven de sneeuw en tijdens heldere nachten daalden de temperaturen op de koudste plekken soms tot beneden -25 graden en op notoir koude plekken in kommetjes het heel lokaal zelfs beneden -30 graden. Toen de temperaturen zich weer genormaliseerd hadden, duurde het nog lange tijd voordat de dikke sneeuwlaag overal weer was verdwenen.

Een nieuwe bel met kou trekt over

Ook de komende dagen trekt zo’n bel met koude lucht over Spanje. Eerst tolt het bijbehorende lagedrukgebied een beetje boven de centrale delen rond, later in de week trekt het naar het oosten en komt dan boven de Middellandse Zee in de buurt van Italië terecht.

Met het actiefste weer aan de oost- en noordzijde ervan, zijn het de noordelijke, noordoostelijke en oostelijke delen van Spanje die met de meeste neerslag rekening moeten houden. In de bergen in het noorden, de Pyreneeën en in het bergachtige oosten kan meer dan 20 centimeter sneeuw vallen, in de lagere delen van Catalonië zijn het regen en onweer die voor overlast kunnen zorgen. Op veel plaatsen op de hoogvlakte kan het in de nachten vriezen, overdag wordt het in de noordelijke helft niet meer warmer dan 5 tot 10 graden, in sneeuwgebieden is het nog kouder. In het zuiden van Spanje blijft het wat warmer, is het vaak droog en komt de zon er goed door.

Na woensdag richting Italië

Na woensdag trekt het systeem naar het oosten en krijgt het noorden van Italië ermee te maken. Vooral aan de zuidkant van de Alpen kan het dan behoorlijk gaan sneeuwen. In Spanje trekt tegelijkertijd een nieuw, met koude lucht gevuld lagedrukgebied vanuit het noordwesten binnen. Het houdt de temperaturen er tot in het weekend aan de lage kant met dan vooral in de gebergten in het noorden nog steeds her en daar winterse neerslag. Elders verbetert het weer geleidelijk.

Reinout van den BornChef Redactie