Foto gemaakt door Ton Wesselius - Flink wat wind morgen, vooral in de (noordelijke) kustgebieden.
Foto gemaakt door Ton WesseliusFlink wat wind morgen, vooral in de (noordelijke) kustgebieden.
Nu

Herfstachtige en koude maandag en dinsdag

De komende dagen zal het weer herfstachtige vormen aannemen, veel wind, bewolking, buien en bovenal behoorlijk lage temperaturen staan op het menu. Een flinke omslag in vergelijking met dit weekend dus. Hoe hard gaat het waaien, hoe koud wordt het en hoe normaal is dat? Komen kouderecords voor 16 en 17 augustus in gevaar? Je leest het hier.

Je zou het vandaag misschien nog niet direct verwachten. De zon schijnt op de meeste plekken flink en de temperatuur ligt in het binnenland op zomerse waarden. In het zuidoosten werd lokaal zelfs de 27 graden overschreden. Wel staat er op veel plekken al een vrij stevige wind, vooral aan de kust. Dit is eigenlijk een eerste voorbode van de weersverandering die ons te wachten staat.

Vanaf vannacht buien

Komende nacht neemt de kans op buien dan toe. Eerst in het noorden, in de late nacht en vroege ochtend gaan ook elders buien voorkomen. Dat houdt tot in de middag aan, waarna het van het westen uit droger wordt. In het noorden en noordoosten blijven echter ook in de avond buien overtrekken en daar kan zelfs een klap onweer bij voorkomen. In het westen kan de zon zich nog even laten zien. De nacht naar dinsdag verloopt met uitzondering van het noordoosten zo goed als droog.

Dinsdag volgt opnieuw een dag met buiige neerslag. Het noorden houdt het vergeleken met de rest van het land relatief droog, en daar kan de zon zich zelfs even laten zien. De meeste neerslag is juist voor het zuiden.

Veel wind, Wadden zelfs stormachtig

In de loop van komende nacht trekt de wind in een steeds bredere kuststrook aan tot vrij krachtig en in de ochtend waait het langs de kust zelfs krachtig (6 Beaufort). Aan het eind van de ochtend en het begin van de middag kan die wind zelfs al toenemen tot hard (7 Beaufort). Dat gebeurt als eerst op de Wadden. In de loop van de middag trekt de wind verder aan en kan het op de Wadden zelfs stormachtig gaan waaien (8 Beaufort). Ook in andere kustgebieden en langs het IJsselmeer staat in de avond ten minste een harde wind. De windstoten halen daarbij waarden van 50-60 km/uur in het binnenland, 70-80 km/uur langs de (noord)kust en volgens sommige weermodellen lokaal zelfs tot 100 km/uur op de Wadden! Echt een herfstachtig weerbeeld dus.

In de nacht naar dinsdag gaat de wind geleidelijk wat liggen. Dinsdag staat er nog altijd redelijk wat wind, vooral in het noorden, maar bij lange na niet zoveel als maandagmiddag en -avond.

Erg lage maximumtemperaturen

Dan nog even de temperaturen. De maandag begint juist erg zacht, met midden in de nacht temperaturen van 15 graden in het binnenland tot 18 graden langs de kust. Maandagochtend warmt het echter niet op en heeft het hele land te maken met temperaturen van 16 a 17 graden, en onder invloed van de buien dalen die waarden in de loop van de middag op veel plekken naar 14 tot 16 graden. De maximumtemperatuur - die dus niet, zoals gebruikelijk, in de middag wordt bereikt - ligt daarmee op 17 a 18 graden op de meeste plekken, en vergelijkbare lage maxima zien we op dinsdag.

Geen recordwaarden, wel ronduit koud!

Vast staat dat dit zeer lage waarden zijn voor de tijd van het jaar. Normaal zien we in deze tijd van het jaar maximumtemperaturen van 22-23 graden. Omdat we zulke waarden in de zomer niet gewend zijn, vragen sommige mensen zich misschien af of er datumrecords verbroken gaan worden. Dat gaat echter niet gebeuren, want op 16 augustus 1957 was het in De Bilt nog een stuk kouder. Toen werd het niet warmer dan 14,9 graden. Een plek in de top 5 is ook niet waarschijnlijk, want op dezelfde datum in 2015, 1956, 1930 en 1954 kwam de temperatuur niet boven de 17,0 graden uit. Een top-10 positie voor wat betreft koudste 16 augustus sinds het begin van de metingen zit er misschien wel in.

Een recordkoude 17 augustus ligt ook niet in de lijn der verwachting. Zo kwam op deze datum in 2015, 1970 én 1963 de temperatuur niet boven de 16 graden uit. Het kan in augustus overigens nóg kouder, want op de koudste augustusdag ooit gemeten, die plaatsvond op 13 augustus 1908, lag de maximumtemperatuur op slechts 13,0 graden.

Dit neemt niet weg dat het morgen erg koud is voor de tijd van het jaar, en zeker met die wind erbij kan het nog een stuk kouder aanvoelen. Dit geldt vooral voor de noordelijke helft van het land, waar op veel plekken de gevoelstemperatuur onder de 15 graden komt te liggen.

Dagen na dinsdag minder koud, maar aanhoudend wisselvallig

Na de twee 'herfstdagen' loopt de temperatuur weliswaar op, maar dat alles gebeurt slechts mondjesmaat. Zo lopen op woensdag de maxima uiteen van 18 tot lokaal 21 graden. Daarbij blijft het wisselvallig en het is maar de vraag of dat wisselvallige weerbeeld deze week nog verbetert. Meer daarover in ons dagelijkse weerbericht.

Daan van den BroekMeteoroloog