Foto gemaakt door Climate Reanalyzer - Wereld - Boven het westen van Canada en de USA is het extreem heet
Foto gemaakt door Climate ReanalyzerWereldBoven het westen van Canada en de USA is het extreem heet
Nu

Historische hittegolf in westen Canada en USA

De extreme hittegolf die het westen van de VS en delen van Canada in de greep heeft, heeft zondag in Canada tot de hoogste temperaturen ooit geleid. In Lytton in British Columbia werd een temperatuur van 46,6 graden aangetekend, 1,6 graden boven het uit juli 1937 stammende oude record, opgetekend in de plaats Saskatchewan.

Ook op andere plaatsen werden temperatuurrecords aangetekend. Diverse delen van Canada kregen voor het eerst in de geschiedenis met temperaturen boven 40 graden te maken. In de ten noorden van Vancouver gelegen Pembertonvallei zijn diverse mensen geëvacueerd doordat de sneeuw in de bergen zo hard was gaan smelten dat de rivier overstroomde.

Gevoelstemperaturen tot 50 graden

De ergste hitte in Canada wordt vandaag en morgen verwacht. Zowel in British Columbia als in Alberta kan het op diverse plaatsen in het laagland rond 45 graden worden. In de stad Abbotsford in de Fraser vallei kunnen de gevoelstemperaturen, omdat de luchtvochtigheid daar erg hoog is, tot rond 50 graden oplopen. De kans is verder groot dat in Lytton het gisteren gevestigde record van 46,6 graden vandaag alweer scherper wordt gesteld.

Afkoelcentra

Omdat de Canadezen een hittegolf van dit kaliber nooit eerder hebben meegemaakt, zijn veel scholen in de door hitte getroffen gebieden vandaag gesloten. Voor mensen die thuis geen airconditioning hebben, zijn speciale centra geopend waar ze terecht kunnen om af te koelen.

Heat Dome

De hitte in de VS en in Canada wordt veroorzaakt door een niet wijkend hogedrukgebied op de Grote Oceaan. Het blijft langere tijd op een vaste plek liggen en werkt in dat gebied als het ware als een deksel op een pan, waaronder de warmte of in dit geval hitte gevangen blijft. De wind, die door dit hogedrukgebied wordt veroorzaakt, in combinatie met de aanwezigheid van de Rocky Mountains heeft in het gebied bovendien door dalende luchtbewegingen tot extreme warmte in de bovenlucht geleid. Dalende lucht warmt op. De felle zon doet de rest. Ook in het noordwesten van de VS, bij voorbeeld in de omgeving van Seattle, zijn veel temperatuurrecords verbroken op plaatsen waar de zomer nomaalgesproken heel aangenaam verloopt. Deze delen van Canada en de Verenigde Staten hebben nog nooit zo’n intense hittegolf meegemaakt. Amerikaanse en Canadese meteorologen spreken van een zogeheten Heat Dome, vrij vertaald: een hittekoepel.

Hitte zorgelijk

In de zomermaanden komt het natuurlijk vaker voor dat ergens op aarde extreem hoge temperaturen worden gemeten, maar dat dit eind juni al deze vormen aanneemt en ook in een omgeving die juist helemaal niet bekent staat om hitte, is zorgelijk te noemen. De Amerikaanse weerdienst sprak in hun vroege voorjaarsverwachting al van een hoge potentie op het ontstaan van zo’n hittekoepel. Na een langdurige La Nina, zijn de wateren aan de oostkant van de Stille Oceaan koeler dan normaal en is het westelijke deel juist warmer. Door dit temperatuurverschil werd een circulatie gecreëerd die een tropische luchtmassa van west naar oost transporteerde en waarbij de hitte opgepikt werd door de straalstroom. Uiteindelijk arriveerde die hitte in dit geval dus nu in het westen van Canada en de USA en zit gevangen onder die hittekoepel.

Three digit heatwave

Zoals eerder gezegd worden de hoogste temperaturen vandaag en morgen verwacht en dat zullen vaak 3-cijferige waarden zijn in Fahrenheit. Men spreekt er ook dan ook wel over een historische three-digit heatwave. De hitte lijkt zich nog iets verder uit te breiden tot in delen van Californie, Idaho, Nevada en zelfs westelijk Montana. Vorige week kwam het daar ook al tot extreem hoge temperaturen, waarbij de stad Las Vegas zijn oude temperatuurrecord verbrijzelde met een zinderende 114 graden Fahrenheit, ofwel 45,5 graden. Miljoenen mensen in zowel Canada als de Verenigde Staten zijn gewaarschuwd voor de extreme hitte.

Reinout van den BornChef Redactie
Britta van GendtMeteoroloog