Hoogwaterpiek beweegt verder, opnieuw evacuaties
Al dagenlang zien we verschrikkelijke beelden van overstromingen voorbijkomen uit Duitsland, België en Limburg. De regen is inmiddels al een poosje voorbij en in bijvoorbeeld het zuiden van Limburg daalt het waterpeil gestaag. Maar de wateroverlast is nog lang niet voorbij. In Noord-Limburg zijn er op meerdere plekken gaten in de dijken ontstaan en in andere delen van het land moet het hoogste waterpeil nog bereikt worden - hoewel dat daar waarschijnlijk (en gelukkig) zonder wateroverlast gepaard zal gaan.In het zuiden van Limburg is het waterpeil van de Maas, de Geul en Gulp in Zuid-Limburg vandaag, zaterdag, weer gezakt. De waterafvoer van de Maas bij Sint Pieter in Maastricht is zaterdagmiddag minder dan 2000 kuub per seconde, ten opzichte van 3300 kuub per seconde tijdens het hoogtepunt op vrijdagochtend. Het grootste deel van de geëvacueerde mensen in deze regio kon zaterdag weer naar huis. Dit betekent overigens niet dat het met de wateroverlast al gedaan is, aangezien kelders in veel gevallen nog onder water staan.
Grootste gevaar nu in Noord-Limburg
Waar het in het zuiden van Limburg nu langzaamaan de goede kant op gaat voor wat betreft het water, daar bereiken de rivieren in Noord-Limburg op dit moment juist hun hoogtepunt. Eerder vandaag werden in Haelen en Horn, meer in het midden van de provincie, al mensen geëvacueerd. In Horn had een nooddijk het begeven. Ook in Roermond, waar al eerder mensen geëvacueerd waren, kunnen de geëvacueerden vandaag waarschijnlijk nog niet terug naar huis.
Vanmiddag zijn er ook in het dorp Bergen met behulp van het leger mensen geëvacueerd. In de meeste dorpjes en plaatsen in het noorden van Limburg lijkt het nét goed te gaan, maar in bijvoorbeeld Bergen beginnen steeds meer bewoonde plekken onder water te lopen. Het blijft de komende uren nog even afwachten of de (nood)dijken in staat zijn om het water voor het grootste gedeelte van het dorp tegen te houden.
Ook elders hoogwater
De hoogwatergolf beweegt de komende dagen steeds verder stroomafwaarts. Ook in de Waal en de Rijn gaat het waterpeil flink stijgen, omdat al het regenwater uit Duitsland aangevoerd wordt. In deze rivieren is op veel plekken al sprake van een verhoogde waterstand en tot en met maandag gaat het water naar verwachting nog ongeveer een meter stijgen. Voor de zomer is dat buitengewoon uitzonderlijk. In bijvoorbeeld Lobith zal de waterstand stijgen tot zo'n 14 meter, dat is bijna net zo hoog als afgelopen voorjaar! Voor de zomer zijn dit ongekende hoeveelheden. Langs de Waal en de Rijn zullen de uitwaarden steeds verder vol gaan lopen.
Oogsten verwoest
Na het grote watertekort van de afgelopen jaren was neerslag natuurlijk gewenst, maar neerslag zoals afgelopen week plaatsvond werkt juist averechts. Waar boeren in de afgelopen jaren matige oogsten hadden door droogte, daar zijn oogsten in delen van Limburg nu verwoest door de wateroverlast. Het is sowieso beter voor de bodem en voor planten als neerslag geleidelijk valt, waardoor het water goed opgenomen kan worden. Maar nu staan op sommige plekken gewassen onder water waardoor de planten simpelweg verdrinken. Verder kan het water en het slib dat achterblijft ook zorgen voor vervuiling en beschimmeling van de planten.
Contrast; droogte in het westen
Terwijl in het zuidoosten van het land honderden millimeters aan neerslag naar beneden kwam, daar was het op veel plekken in het westen van het land de gehele week zo goed als droog. Sterker nog, op sommige landbouwgronden in het westen van het land wordt alweer gesproeid, omdat de toplaag van de bodem hier door het aanhoudende zomerweer al vrij droog is. In het midden en oosten van het land viel de afgelopen week wel tientallen millimeters aan neerslag. Overigens komt de droogte in het westen bij lange na (nog) niet in de buurt bij de droogte die we in de afgelopen zomers zagen.
Komende dagen rustig en droog
Vandaag scheen de zon in vrijwel het hele land volop en de komende dagen blijft het overwegend zonnig, warm en droog. Gedurende het begin van komende week kan in het noorden van het land wel lokaal een buitje vallen, maar elders blijft het droog. De gebieden getroffen door wateroverlast hoeven voorlopig dus niet te vrezen voor meer regen en het waterpeil zal in het zuidoosten van het land langzaam maar zeker dalen.