IJsberen steken steeds meer energie in het overleven
Door het smelten van het ijs in de poolzeeën kost het ijsberen veel meer energie om te overleven. Volgens wetenschappers gebruiken ze tot vier keer zoveel energie nu hun leefgebied langzaam krimpt, schrijven ze in een nieuwe studie.De zoogdieren zijn fysiologisch ontworpen om zo min mogelijk energie te gebruiken. IJsberen jagen voornamelijk door te zitten en te wachten. Ze slaan toe als een zeehond door gaten in het ijs naar boven komt om adem te halen. Maar door het smelten van het poolijs moeten ze veel harder werken om in leven te blijven. Zeehonden zijn moeilijker te vinden.
Zeeijs krimpt
Het zeeijs waarop ijsberen leven, is sinds 1979 elk decennium met 13 procent gekrompen. Studies tonen aan dat ijsberen nu gemiddeld drie dagen moeten zwemmen om zeehonden te vinden. Voor andere voedselbronnen moeten ze een grote afstand afleggen dan voorheen.
De onderzoekers waarschuwen dat dit betekent dat de beren kwetsbaarder zijn voor honger. "Een ijsbeer zou ongeveer 1,5 kariboe (een Noord-Amerikaans rendier), 37 Arctische zalmforellen, 74 sneeuwganzen of 216 sneeuwganzeneieren moeten eten om aan dezelfde hoeveelheid energie te komen van dat van een volwassen zeehond", zeggen de onderzoekers in The Guardian. Dat is niet haalbaar. IJsberen zijn bovendien gevoelig voor veranderingen van hun leefgebied en niet goed in staat zich voldoende aan te passen, waarschuwen ze.
Hongerige ijsberen op Spitsbergen
Inwoners van Spitsbergen zal dit bericht niet onbekend voorkomen. Ook deze archipel heeft met een snel opwarmend klimaat te maken. Er leven 3000 mensen en naar schatting 975 ijsberen die het vooral in de – steeds warmer wordende – zomer moeilijk hebben om aan voedsel te komen. Niet alleen trekken ze hierdoor vaker naar de bewoonde wereld en dus de hoofdplaats Longyearbyen, ook zijn de hongerige beren af en toe een gevaar voor soms niets vermoedende toeristen.
Zo werd vorig jaar in de zomer een 39-jarige Nederlander nog het slachtoffer van een ijsbeer. Hij, de beheerder van een camping in de buurt van Longyearbyen, sliep in zijn tent toen een ijsbeer hem rond 04.00 uur in de nacht aanviel. De ijsbeer werd later ook doodgeschoten. Het was de eerste keer sinds 2011 dat een ijsbeer een slachtoffer maakte op Spitsbergen. Toen viel een ijsbeer een groep Britse kampeerders aan, waarbij een 17-jarige jongen gedood werd.
ANP/Weer.nl