Foto gemaakt door Willy Bonnink - Winterswijk - Ook in 2013 sneeuwde het op Tweede Paasdag.
Foto gemaakt door Willy BonninkWinterswijkOok in 2013 sneeuwde het op Tweede Paasdag.
Nu

IJskoude lucht onderweg naar Nederland

IJskoude lucht is onderweg naar Nederland en bereikt onze omgeving in de loop van de komende nacht. Verloopt de Tweede Paasdag morgen daarna al guur en met buien die steeds vaker een winterse lading brengen, vooral de dinsdag verloopt opmerkelijk koud en in de nacht naar woensdag zou het in een deel van het land zelfs even wit kunnen worden.

Het is een noordelijke wind, tussen een hogedrukgebied helemaal in de buurt van Groenland aan de ene kant, en een lagedrukgebied bij Noordwest-Rusland aan de andere kant, die de koude lucht – helemaal afkomstig van het zeeijs van de Noordpool – naar het zuiden blaast.

Hoe koud de lucht is, blijkt uit het feit dat de temperaturen op 1500 meter hoogte morgen en dinsdag tot tegen -10 graden dalen en op een hoogte van ruim 5 kilometer later morgen en op dinsdag - als een volgende bel met koude lucht overkomt nog een keer - tot tussen 40 en 42 graden onder nul dalen. Dat zijn waarden die we in de winter maar zelden halen, laat staan in april. Onderin de atmosfeer zorgen het warme zeewater en de hoogstaande zon ervoor dat het kwik nog wel (ruim) boven het vriespunt uitkomt.

Korte tijd regen

Op de voorste begrenzing valt aan het einde van de komende nacht en morgen in de eerste helft van de ochtend korte tijd regen, daarna wordt met een vlagerige noordwestelijke wind morgen steeds koudere lucht aangevoerd. Die wind is aan zee krachtig tot hard en bij buien kunnen flinke windstoten voorkomen, in de avond mogelijk enige tijd zware windstoten.

Die buien vallen de hele dag door en kunnen meteen al met hagel en later op de dag ook met natte sneeuw gepaard gaan. Tussendoor schijnt ook de zon af en toe. De temperaturen komen tussen de buien door op de meeste plaatsen niet hoger dan rond 6 graden en in buien kan de temperatuur nog een paar graden lager uitkomen.

Hier en daar glad?

In de nacht naar dinsdag houden de buien aan. In de opklaringen tussen buien door kan de temperatuur vooral in het binnenland tot in de buurt van het vriespunt dalen, in de kustprovincies blijft het kwik net boven nul. Tijdens zwaardere buien kan het door hagel en/of sneeuw ook wel voor korte tijd glad worden.

Dinsdag overdag wisselen buien en de zon elkaar af. De kans op natte sneeuw is dan groot omdat opnieuw een bel met zeer koude lucht vanuit het noorden het land passeert. Nog steeds waait aan zee een krachtige tot harde noordwestenwind en de temperaturen zijn opmerkelijk laag. In de opklaringen tussen de buien door wordt het op de meeste plaatsen niet warmer dan tussen 3 en 5 graden. Alleen als de zon wat langer schijnt, komt het kwik wel iets hoger.

Storing met sneeuw

In de nacht naar woensdag komt vanuit het noorden een storing op Nederland af. De precieze koers daarvan is nog onzeker, maar houden we goed in de gaten. De lucht is nog steeds zo koud dat het tijdens passage van die storing enige tijd fiks zou kunnen sneeuwen. En als dat in de nacht gebeurt, zou het zomaar even behoorlijk wit kunnen worden. Van berekening tot berekening wisselt de koers van deze storing echter nogal. Soms krijgt het hele land ermee te maken, in het laatste geval alleen het noordoosten en oosten. Maar dit kan dus nog schuiven.

Daarna minder koud

Vanaf woensdag wordt de lucht langzaam minder koud. Valt woensdag overdag nog een enkele winterse bui, donderdag en vrijdag lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven. De zon laat zich dan af en toe zien, er zijn wolkenvelden en de temperaturen kruipen weer wat omhoog. Vanaf vrijdag zitten we weer in de dubbele cijfers en wordt het vaak tussen 10 en 12 graden. Vrijdag zelf zou het in het zuidoosten zelfs plaatselijk weer 14 graden kunnen worden.

Reinout van den BornChef Redactie