Foto gemaakt door Webcam - Wolkenstein - In de Dolomieten in Noord-Italië, zoals hier in de buurt van Wolkenstein, ligt een dikke laag sneeuw. Er komt alleen maar meer bij.
Foto gemaakt door WebcamWolkensteinIn de Dolomieten in Noord-Italië, zoals hier in de buurt van Wolkenstein, ligt een dikke laag sneeuw. Er komt alleen maar meer bij.
Nu

Italië en Spanje: wateroverlast, sneeuw en een sneeuwstorm

Is het weer in Nederland nog vrij koud, maar ook relatief rustig en saai met morgen vooral later op de dag in het oosten kans op wat meer substantiële sneeuwval, in andere delen van Europa gaat het veel harder tekeer. Terwijl in Rome de Tiber buiten zijn oevers dreigt te treden, wordt het noorden van Italië wederom onder een dikke laag sneeuw bedolven. En ook grote delen van het Spaanse binnenland zetten zich de komende dagen schrap voor misschien wel een sneeuwstorm.

We hebben het al vaker gezegd de laatste tijd, maar de weerkaarten van dit moment in Europa zijn eigenlijk klassiek winters. Dat het bij ons met de winter desondanks niet lukt, heeft met het bewolkte weer, de zachte voorgeschiedenis en het warme water van de Oostzee te maken. Onder de omstandigheden van pakweg een jaar of tien geleden waren de temperaturen een graad of 2 lager geweest, hadden dichtbij het vriespunt gelegen en viel alle neerslag in de vorm van sneeuw. Nu is dat niet het geval en moeten we het met 2 tot 4 graden en af en toe regen of motregen doen.

Wel winter in Zuid-Europa

Verder naar het zuiden van Europa doet de koude lucht, die grote delen van Europa vanuit het noorden heeft overspoeld, wel wat hij moet doen. De winter slaat er soms hard toe, zeker in de hoger gelegen gebieden. En daar hebben Spanje en Italië er nogal wat van. Spanje is feitelijk zelfs één grote hoogvlakte op vaak tussen 500 en 1000 meter. De winters daar stellen tegenwoordig duidelijk meer voor dan die in onze omgeving, zo zullen de bewoners er ook de komende dagen merken.

Omdat de kou zover naar het zuiden is opgedrongen, heeft ook de straalstroom met zijn bijbehorende storingen boven Europa een zeer zuidelijke positie ingenomen. Boven de Golf van Genua ligt een lagedrukgebied dat het weer in Italië al enkele dagen een zeer onrustig karakter geeft. Valt in het noorden, aan de zuidkant van de Alpen steeds weer erg veel sneeuw, verder naar het zuiden komen in de kustgebieden van de Middellandse Zee veel (zware) regen- en onweersbuien voor.

Het zijn die buien die, in combinatie met de zware sneeuwval waardoor ook de Apennijnen in Centraal-Italië worden getroffen, die het waterniveau in de rivier de Tiber in Rome zover hebben laten stijgen. Zijn het in de lagere gebieden van Italië overstromingen die dreigen, in de hogere delen valt juist de enorm dikke sneeuwlaag van dit moment op die voor bijzondere beelden zorgt. Nu zijn de bergebewoners er wel wat gewend, maar het loopt er toch wel de spuigaten uit.

Sneeuwstorm in delen van Spanje

Een tweede lagedrukgebied met een zuidelijke positie brengt veel regen en wind op de Canarische eilanden. Het systeem gaat de komende dagen op weg naar Spanje waar het weer vanuit het zuiden sterk gaat verslechteren. Donderdag begint dat al met erg veel regen in Andalusië, de dagen daarna breidt het slechte weer zich steeds verder naar het noorden uit. Valt in de kustgebieden regen, op de hoogvlakte lijkt het op zeer uitgebreide schaal te gaan sneeuwen. In combinatie met de sterk toenemende wind kan het er regionaal zelfs langere tijd tot een sneeuwstorm komen.

In onze eigen omgeving kwam het de afgelopen dagen in Berlijn voor het eerst sinds langere tijd weer eens tot een klein sneeuwdekje. De bewoners van de stad begroetten de sneeuw met groot enthousiasme en trokken de parken in om sneeuwballen te gooien. Ook al lijkt Berlijn voor ons gevoel in de winter vaak een vrij koude stad, net als in Nederland hebben ze er de afgelopen jaren nauwelijks winterweer gehad. Qua sneeuw stelde het er de afgelopen jaren hoe dan ook niets voor. Ook de komende dagen kan het in Berlijn af en toe sneeuwen en ziet het er dus licht winters uit.

Morgen ook sneeuw in oosten Nederland

Een deel van die sneeuw kan morgen ook het oosten van Nederland bereiken. Veel zal het niet zijn, hooguit een enkele centimeter. En het zijn vooral de hogere gebieden in het oosten die er later in de middag en avond en in de nacht naar donderdag tijdelijk wit van kunnen worden. We moeten er ook maar snel van genieten, want na nog een vrij koud weekend lijkt het in de loop van volgende week in Nederland opnieuw zachter te worden met westenwinden en een toenemende wisselvalligheid.

Reinout van den BornChef Redactie