Foto gemaakt door NASA - Atlantische Oceaan - Orkaan Iota, de laatste orkaan van 2020
Foto gemaakt door NASAAtlantische OceaanOrkaan Iota, de laatste orkaan van 2020
Nu

Kans groot op actiever dan gemiddeld Atlantisch orkaanseizoen

Het Atlantische orkaanseizoen gaat officieel pas op 1 juni van start, maar er zijn signalen dat het seizoen dit jaar mogelijk alweer eerder gaat beginnen. Een groot deel van het Atlantische zeewater is namelijk nu al warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Volgens Amerikaanse meteorologen lijkt het mede hierdoor een gemiddeld actiever seizoen te gaan worden, maar minder extreem dan vorig jaar. Vorig jaar kwam het tot een record aantal van 30 tropische stormen en orkanen.

Het officiële orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan loopt van 1 juni tot en met 30 november, waarbij de piek zich meestal voordoet in de maanden augustus tot en met oktober. In de maanden is het zeewater van de Atlantische Oceaan het warmst en dit is een van de belangrijkste ingrediënten voor het ontstaan van een storm van dit kaliber. Het zeewater is nu ten westen van bijvoorbeeld Spanje rond 16 graden, maar ten westen van Afrika is de zeewatertemperatuur al opgelopen tot boven 20 graden en in het Caribisch gebied tot rond 27 graden. Een tropische storm of orkaan heeft een zeewatertemperatuur van tenminste 26 graden nodig om te kunnen ontstaan, dus in de wateren nabij de Cariben zou het onder de juiste omstandigheden nu al mogelijk kunnen zijn.

April en mei doen ook mee

En dit zien we de laatste jaren ook steeds vaker gebeuren. Vooral de april- en de meimaand doen al steeds vaker mee. Sterker nog, vanaf 2015 zagen we in deze maanden altijd al wel 1 of 2 stormen die zo zwaar waren, dat ze een naam kregen. Meestal zijn dit dan tropische of subtropische stormen. Ook afgelopen jaar kwam het in de meimaand al tot 2 tropische stormen in het Atlantische bassin; Arthur en Bertha, welke allebei flink wat schade op hun naam hebben staan. Dit is de reden dat het National Hurricane Center in de Verenigde Staten dit jaar al twee weken eerder gaat beginnen met het uitgeven van orkaanverwachtingen.

Meest actieve orkaanseizoen ooit

Het orkaanseizoen van vorig jaar was het meest actieve ooit. Het kwam tot 30 genaamde stormen, waarvan er 13 uitgroeiden tot een orkaan en daarvan waren er 6 een zogeheten Major Hurricane; een orkaan vanaf categorie 3 op de schaal van Saffir Simpson. Voor de tweede keer ooit (na 2005) werd het Griekse alfabet gebruikt, omdat de jaarlijks opgestelde namenlijst al helemaal gebruikt was. We kwamen uiteindelijk tot de Griekse letter Iota en ook deze laatste was nog een zeer krachtige orkaan.

Naar verwachting boven gemiddeld

Een gemiddeld orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan, gebaseerd op de klimaatperiode 1991-2020, heeft 14 genaamde stormen, waarvan er 7 uit weten te groeien tot een orkaan en 3 daarvan tot Major Hurricane. Dit jaar lijken we daar weer boven uit te komen. Amerikaanse meteorologen verwachten dit seizoen 16 tot 20 genaamde stormen, waarvan er 7 tot 10 uitgroeien tot een orkaan en waarvan er 3 tot 5 uitgroeien tot een Major Hurricane.

Wel of geen La Niña

Deze verwachting is gebaseerd op een seizoenstart onder invloed van een zogeheten La Niña, althans de restanten daarvan. In de loop van het seizoen lijken we een neutrale fase in te gaan, maar later in het jaar zou La Niña opnieuw kunnen gaan opspelen. Als dit inderdaad gebeurt, zou dat wederom een extra boost voor het orkaanseizoen zijn en zou het verwachte aantal nog wel eens wat hoger uit kunnen pakken. De reden dat de kans op meer stormen toeneemt bij een La Niña heeft te maken met het feit dat er tijdens een La Niña sprake is van minder windschering boven de Atlantische Oceaan. Hierdoor kunnen tropische stormen of orkanen zich gemakkelijker ontwikkelen.

Britta van GendtMeteoroloog