Foto gemaakt door Reinout van den Born in december 2010 - NIjmegen - Ook al is het deze week bijzonder zacht in Nederland, de kans op Witte Kerst is nog niet verkeken. Het wordt nog spannend de komende tijd.
Foto gemaakt door Reinout van den Born in december 2010NIjmegenOok al is het deze week bijzonder zacht in Nederland, de kans op Witte Kerst is nog niet verkeken. Het wordt nog spannend de komende tijd.
Nu

Kansen op Witte Kerst nog niet verkeken

We hebben een bijzonder zachte week voor de boeg. Een zuidelijke tot zuidwestelijke wind voert de komende dagen lucht aan waarin de temperaturen dagelijks tot tussen 8 en 10 graden kunnen oplopen. Ook de nachten zijn zacht voor de tijd van het jaar. Toch zijn de kansen op een Witte Kerst vanaf dit moment nog niet verkeken. Het word de komende tijd nog spannend.

In onze 30-daagse verwachting van afgelopen vrijdag schreven we het al: een hogedrukgebied vanaf deze week met het weer in Nederland in de greep en het kan lange tijd blijven liggen. Van de exacte positie van de kern ervan zal afhangen of en zo ja hoeveel kou ons vanuit het noorden zal kunnen bereiken. De verschillende modelberekeningen worstelen met dit scenario, maar een gemene deler is wel dat de aanloop naar de Kerst en de kerstdagen zelf er steeds kouder beginnen uit te zien.

Tot en met donderdag is alles duidelijk

Tot en met donderdag lijkt alles duidelijk. De wind waait meest uit zuid tot zuidwest, de temperaturen zijn hoog voor de tijd van het jaar. De komende nacht en ook in de nacht naar woensdag kan een klein beetje regen vallen en het zijn het westen en noorden van het land die morgen en woensdag de grootste kans op nog een beetje zon maken. Daarna wordt het spannend.

In het weekend in de berekeningen al tweedeling

Aanstaande zaterdag al zien we in de berekeningen een tweedeling ontstaan. Er is een groep die met een naar oost tot noordoost draaiende wind koudere, vanuit Scandinavië afkomstige lucht het land laat binnenstromen. Een andere, ongeveer even grote groep positioneert het hogedrukgebied zo dat de wind noordelijk tot noordwestelijk wordt en het zachte weer nog wat langer aanhoudt. Die patstelling houdt vervolgens op de zondag en de maandag erna aan.

Een nieuw kantelpunt

Vervolgens zien we vanaf volgende week dinsdag een nieuw kantelpunt, maar nu hogerop in de atmosfeer. Terwijl de twee groepen in de windrichting blijven bestaan, begint de bovenlucht af te koelen. Op een hoogte van 1500 meter gaan we van gemiddeld +4 graden op zondag naar ruim -4 graden dinsdag. Een daling van 8 graden dus. Omdat de twee kampen nog bestaan, is de spreiding enorm. De verwachte temperaturen op 1500 meter lopen uiteen van +6 tot -10 graden. Op leefniveau vertaalt zich dat in maximumtemperaturen die in de koudste berekening overdag niet boven -1 graden uitkomen, terwijl het in de warmste berekening +8 graden kan zijn.

Berekeningen worden kouder

Daarna zien we de meeste berekeningen alleen maar kouder worden. In de dagen net voor Kerst maakt het koude kamp nu ongeveer 70 procent van het totaal van de berekeningen uit. Dan heb je het over 5 tot 8 graden vorst ’s nachts en temperaturen tussen 0 en -3 overdag. Het warme kamp komt met temperaturen tussen 3 en 7 graden overdag en in de nachten temperaturen tussen -1 en +3 graden globaal. Om van een Witte Kerst te kunnen spreken, hebben we natuurlijk ook sneeuw nodig. Vooral dat is een lastig verhaal, zeker als je een hogedrukgebied in de buurt hebt.

Met Kerst ook een paar sneeuwlijntjes

De neerslagkansen, en dus ook de kansen op sneeuw, zijn in de aanloop naar Kerst bijzonder klein. Van die periode moeten we het duidelijk niet hebben, zoals het er nu naar uitziet. Juist tijdens de kerstdagen verschijnen er in de berekeningen wel meer sneeuwlijntjes, vooral in het oosten van het land, zoals het nu lijkt. Er zitten er tussen die een dekje van tussen 2 en 5 centimeter berekenen en dat bij een neerslagkans van niet meer dan 20 procent, een kleine kans dus. Maar de kans op een Witte Kerst is in Nederland door de jaren heen hoe dan ook klein. Als je het zo beziet, is het feit dat die kans nu nog niet verkeken is, al een duidelijke winst op die voorgaande jaren.

De controle berekening weet het wel

Verder lijkt de kans op winters weer vanaf het komende weekend dus toe te nemen. De controle berekening van het Europese model weet het wel. Die laat de vorst net voor de Kerst invallen, waarna de week richting de jaarwisseling vol in de vorst verloopt. Het zou een mooi einde aan dit jaar zijn en prima passen in het spoorboekje zoals we dat in de winterverwachting hebben uitgezet.

Reinout van den BornChef Redactie