Foto gemaakt door NASA/Jacques Descloitres - Hawaï - De eilandengroep Hawaï, middenin de Grote Oceaan tussen Azië en Amerika.
Foto gemaakt door NASA/Jacques DescloitresHawaïDe eilandengroep Hawaï, middenin de Grote Oceaan tussen Azië en Amerika.
Nu

'Kona laag' dompelt Hawaï onder in de regen

Een zogenoemd Kona laag heeft grote delen van Hawaï de afgelopen dagen enorme hoeveelheden regen gebracht. Op sommige plaatsen viel ongeveer 375 millimeter. Ook waaide het hard. Het kwam op diverse plaatsen tot overstromingen en schade door de harde wind. De extreme regenval volgde op een droogte, die de eilandgroep lange tijd in de greep had. Hoewel nu veel regen is gevallen, betekent dit niet meteen een einde aan die droogte. Het regende zo hard dat veel water gewoon weer naar zee wegstroomde, zonder weg te kunnen zakken. Het slechte weer werd veroorzaakt door een Kona laag, een lagedrukgebied dat je het beste met onze koudeput kunt vergelijken. Het verwijdert zich nu weer langzaam van Hawaï.

Wat is een koudeput?

Een koudeput is een lagedrukgebied, dat hogerop in de atmosfeer met koude lucht gevuld is. Het is een depressie in een bel met koude lucht, die zich van de straalstroom afsnoert en als los systeem, afgesneden van de hoofdstroming, verdergaat. Vaak tolt het langere tijd op één en dezelfde plaats rond en kan het weer in zo’n regio dan in extreme mate beïnvloeden. De overstromingen, waar delen van Noordwest-Europa en in Nederland ook Zuid-Limburg in de voorbije zomer begin juli mee werden geconfronteerd, werden ook door een koudeput veroorzaakt.

Zowel in de Hawaïaanse als in de Europese situatie vulde het lagedrukgebied zich dichtbij het aardoppervlak met warme en vochtige lucht. In combinatie met de koudere lucht op hoogte ontstaan in dat geval zware regen- en onweersbuien die veel water met zich meebrengen. Op Hawaï werden die zware buien in een sterke zuidelijke wind richting de eilanden geblazen. Daar botsten ze tegen de bergen op de eilanden aan en loosden zo soms erg veel regenwater in korte tijd. Omdat deze situatie meerdere dagen aanhield, kon erg veel regen vallen. Op de hoogste vulkanen op de eilanden kwam het hier en daar zelfs even tot kortdurende sneeuwval.

Overstromingen en aardverschuivingen

De gevolgen waren ernaar. Er waren overstromingen, aardverschuivingen en andere vormen van wateroverlast. Delen van wegen sloegen weg door waterstromen vanuit de bergen, woonwijken kwamen onder water te staan; water dat na het wegstromen een modderlaag achterliet. Aan zee brachten hoge golven schade aan de kust toe. Verder waaiden bomen om door de sterke wind en richtten zware windvlagen ook schade aan, aan huizen en andere gebouwen.

Inmiddels lijkt het ergste noodweer voor Hawaï weer achter de rug. Het Kona laag, dat nu ten noordwesten van de eilandgroep ligt, trekt weg en wordt gevolgd door de in de regio gebruikelijkere passaatwinden uit het oosten tot noordoosten. Omdat die drogere lucht aanvoeren, kan de zon weer doorbreken en lijkt het met de ergste regen – in elk geval voorlopig – weer even gedaan.

Reinout van den BornChef Redactie