Foto gemaakt door Hella van der Zanden - Het sneeuwde vanochtend in delen van Brabant en het werd er wit van. Ook onweerde het. Dat laatste gebeurde ook in de regio Rotterdam.
Foto gemaakt door Hella van der ZandenHet sneeuwde vanochtend in delen van Brabant en het werd er wit van. Ook onweerde het. Dat laatste gebeurde ook in de regio Rotterdam.
Nu

Kou neemt afscheid met sneeuw: mensen kijken hun ogen uit

Iedereen wacht op de zomer, maar vanochtend sneeuwde het in Brabant, werd het wit en kwamen flinke onweersklappen voor. Een unieke combinatie in mei. Sinds het begin van de metingen was het slechts 4 jaren eerder wit in mei, in het laagland voor het laatst in 1979. Na 1935 was het nooit zo laat in mei nog wit.

De koude periode, die alles bij elkaar ruim 5 weken heeft geduurd, loopt dit weekend ten einde en wordt zondag zelfs door een kortdurende explosie van warmte gevolgd. Voordat de warmte komt, viel vanochtend eerst op diverse plaatsen nog een laatste beetje natte sneeuw uit een gebied met buien dat over de zuidelijke helft van Nederland naar het oosten trok. Sneeuw in mei is tegenwoordig uiterst zeldzaam, dus neemt de kou dit keer echt in stijl afscheid.

Mensen in met name Brabant keken vanochtend hun ogen uit. Niet alleen onweerde het op diverse plaatsen, ook viel (natte) sneeuw en werd de wereld er wit van, zoals in de omgeving van Den Bosch en Eindhoven. Nu is sneeuw in mei al bijzonder, maar de combinatie van sneeuw en onweer helemaal. 'Het is 7 mei, man', riepen veel mensen op Twitter uit. 'En het sneeuwt! Wat is er allemaal aan de hand?'

Nou, simpel eigenlijk. Een bel met zeer koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer, op 5 kilometer hoogte daalde de temperatuur even tot -36 graden, trok over het land en bracht een buiengebied met zich mee. Het eerst was de regio Rotterdam aan de beurt met onweer, hagel en natte sneeuw. Van daar trok het actiefste gebied verder Brabant in. Hier en daar bleef de sneeuw zelfs even op de (snel)wegen liggen en werd het glad, Een unieke situatie voor 7 mei die in de derde lentemaand tegenwoordig erg zeldzaam is.

Buien trekken snel weg

Later vanochtend zijn de buien het land uit en de rest van de dag verloopt droog en met veel zonneschijn. Er zijn ook stapelwolken, maar die groeien net meer tot nieuwe buien uit. De westelijke wind haalt een windkracht 3 tot 4 en dankzij de vaak schijnende zon lopen de temperaturen alweer wat verder op dan voorgaande dagen. Het wordt op de Wadden 10 graden, in het zuiden kan het lokaal al 15 graden worden. In de zon en uit de wind is het daarbij heerlijk buiten.

Vanavond en de komende nacht verdwijnen de wolken en is het een tijdje helder. Omdat ook de wind wegvalt, kan het snel afkoelen. Op veel plaatsen komen de temperaturen dichtbij het vriespunt uit, op sommige plaatsen kan het een graadje vriezen. Het wordt nevelig en hier en daar kan een mistbank ontstaan. Later in de nacht neemt de bewolking vanuit het zuiden toe.

Warme lucht dringt morgen binnen

Die wolken zijn de voorbode van de warme lucht die ons land in de loop van morgen al verovert. Er gaat regen aan vooraf die morgenmiddag en -avond over Nederland naar het noordoosten trekt. Vooral in het westen kan daarbij tussen 5 en 10 millimeter vallen. In de rest van het land is het minder, in Limburg vrijwel niets. Daarbij lopen de temperaturen gestaag op om in de eerste helft van de avond tussen 14 en 17 graden uit te komen. Het gaat ook even flink waaien. De zuidelijke wind haalt aan zee een windkracht 6 tot 7 en is ook behoorlijk vlagerig.

In de nacht naar zondag klaart het behoorlijk op, maar wordt het in de warme lucht niet meer kouder dan tussen 10 en 12 graden. Daarmee zitten we ’s nachts op de maximumtemperaturen die de afgelopen weken overdag normaal waren. Zondag overdag wordt de door een matige zuidelijke wind aangevoerde lucht nog warmer. De temperaturen gaan als een raket omhoog en komen in de kustgebieden tussen 20 en 24 graden uit. Dieper het binnenland in kan het 25 tot 27 graden worden en in het oosten en zuidoosten is zelfs een temperatuur van 28 graden mogelijk.

Zondag in het westen onweer

Start de zondag nog met veel zon, halverwege de dag trekt een gebied met regen- en onweersbuien het zuidwesten van Nederland binnen en trekt dan verder naar het noorden. Plaatselijk kunnen de buien, die dus vooral over de westelijke helft van het land trekken, fors uitpakken, veel regen in korte tijd brengen en met flink onweer gepaard gaan. Later in de middag wordt het overal weer droog. In de nacht naar maandag, die met minimumtemperaturen tussen 14 en 17 graden bijzonder warm verloopt, is er in het westen van het land opnieuw kans op onweer.

Maandag wordt de allerwarmste lucht alweer met tijdelijk regen verdrongen, maar in de dagen daarna blijft het aangenaam. Bijna dagelijks komen de temperaturen tussen 16 en lokaal 20 graden uit. Vaak schijnt de zon, maar er ontstaan ook steeds een plaatselijke regen- of onweersbui.

Reinout van den BornChef Redactie