Foto gemaakt door Pixabay - Vallende sterren
Foto gemaakt door PixabayVallende sterren
Nu

Meteorenzwerm Virginiden

De meteorenzwerm Virginiden zijn over een langere periode boven onze omgeving te zien, maar bereikt morgen, zondag 14 maart rond 17 uur zijn hoogtepunt. Omdat de omstandigheden in onze streken niet ideaal zijn, zijn er bij een donkere en heldere hemel ongeveer 2 meteoren per uur te zien. Dat is niet veel, maar toch is het misschien leuk om een blik omhoog te werpen. De meteoren van de Virginiden zijn namelijk traag en tonen soms vuurbollen.

De meteorenzwerm Virginiden is in totaal zo’n 32 dagen in de atmosfeer zichtbaar, maar de grootste kans om er iets van te zien, is dit weekend en dan specifiek zondag in de avond. En het weer lijkt mee te werken, want morgenmiddag wordt het op steeds meer plaatsen droog en zijn er opklaringen.

Vuurbollen

De snelheden van de meteoren van de Virginiden zijn vrij laag, zo’n 23 kilometer per seconde, ofwel bijna 83.000 kilometer per uur! Daarbij kunnen we soms trage vuurbollen zien; een meteoor met spectaculaire opvlammingen. De meteoren zijn onder een heldere hemel met het blote ook te zien.

Vallende sterren

Meteoren noemen we in de volksmond vallende sterren, maar het zijn geen sterren die vallen. Het gaat om minuscule stukjes steen en gruis die vanuit de ruimte onder hoge snelheid de aardatmosfeer binnendringen. Door de enorme wrijving die dan ontstaat, gaat de lucht om het steentje of het gruis heen gloeien en dat zien wij op de grond dan als een oplichtende streep in de lucht: een vallende ster.

Opklaringen

Omdat er op de dagen rondom het maximum ook nog meteoren te zien zijn, loont het om ook komende week nog af en toe naar boven te kijken om zo’n vallende ster te spotten. Onder invloed van een nabijgelegen hogedrukgebied zijn er ook de komende avonden en nachten regelmatig opklaringen en is het zo goed als droog.

Britta van GendtMeteoroloog