Foto gemaakt door Hans ter Braak - Archieffoto ter illustratie - Sneeuw in de Afghaanse hoofdstad Kabul
Foto gemaakt door Hans ter BraakArchieffoto ter illustratieSneeuw in de Afghaanse hoofdstad Kabul
Nu

Na jaren weer sneeuw in Afghaanse hoofdstad Kabul

Het is niet uitzonderlijk dat het in deze tijd van het jaar sneeuwt in Afghanistan, maar in de hoofdstad Kabul komt het de laatste jaren nauwelijks nog voor. De temperatuur kan er simpelweg niet meer ver genoeg dalen door de dikke laag smog die tegenwoordig vaak boven de stad hangt. Afgelopen dagen lukte dat wel en voor het eerst in jaren werd de hoofdstad Kabul donderdag weer eens wakker onder een witte deken van sneeuw.

Sneeuw wordt in Afghanistan in gedichten vaak geprezen als het witte goud van Kabul. Het is er een symbool van welvaart. Normaalgesproken zou de eerste sneeuw van het seizoen voor Afghanen dan ook een welkome aanblik zijn geweest, maar in deze tijden van conflict en de economische crisis zijn velen er dit jaar helemaal niet blij mee. De prijzen van onder andere voedsel en brandstof zijn enorm hoog en de verwachting is dat de temperatuur er de komende dagen nog iets verder daalt. Overdag wordt het er dit weekend rond 9 graden en in de nachten vriest het licht tot matig, rond -6 graden.

Variërend klimaat

Afghanistan is een groot land, aan de westzijde grenzend aan Iran en aan de zuid- en deels oostkant grenzend aan Pakistan. Het klimaat van het land varieert sterk. Zo is er sprake van een steppeklimaat in het noordwesten en noordoosten van het land, een woestijnklimaat in het zuiden en midden, en een landklimaat in het noordoosten. Met de afwezigheid van een oceaan verloopt het zomerseizoen er ondanks de grote verschillen meestal droog en heet, en de winters zijn vaak koud.

Landklimaat

In het noordoosten van het land ligt het Hindoekoesj-gebergte, waar een landklimaat heerst, met strenge winters en temperaturen onder het vriespunt. In de periode tussen oktober en maart valt er regelmatig sneeuw. De hoofdstad Kabul ligt grofweg aan de zuidwestzijde van het gebergte en ook daar kijken ze dus niet op van sneeuw in deze tijd van het jaar. De meeste sneeuw valt op de hoogste toppen van het Hindoekoesj-gebergte, met daar vrijwel het hele jaar ongeveer een meter sneeuw.

Geforceerde stijging

Rondom een groot hogedrukgebied ten oosten van Afghanistan wordt momenteel met een oosten- tot zuidoostenwind koude lucht aangevoerd. Deze lucht botst tegen de zuidkant van het gebergte bij Kabul aan en wordt geforceerd om op te stijgen. Er ontstaat net voor het gebergte bewolking en de neerslag die eruit valt, komt allemaal net voor het gebergte omlaag. Ook komende dagen blijft de situatie vergelijkbaar en vooral vanaf zondag kan er opnieuw wat sneeuw vallen in het oosten en noordoosten van Afghanistan.

Droogte

Ondanks dat niet iedereen er blij mee is, is de sneeuw voor wat betreft de natuur wel heel hard nodig. Het land wordt namelijk al tijden geteisterd door extreme droogte. Boeren kunnen er bijna niets meer verbouwen. Zij moeten vooral met regen en water uit putten werken, maar neerslag valt er dus nauwelijks, waardoor de putten uitdrogen. En hoewel het niet veel is en lang niet overal valt, is de huidige en komende sneeuw dus meer dan welkom.

Bronnen: ANP, Weer.nl

Britta van GendtMeteoroloog