Nat op de camping
Het lange Pinksterweekend wordt door veel Nederlanders gevierd op de camping, maar met dit natte en onstuimige weer is dat niet altijd een pretje. Door de modder naar het toilet, vochtig en koud in de tent en met zoveel wind moet de tent of voortent ook nog eens goed vastgezet worden. Wordt het de komende dagen beter?Gisteren was het aan de kust tijdelijk stormachtig en kwam het tot windstoten tot ruim 100 kilometer per uur. Er vielen regen- en onweersbuien en het was koud voor de tijd van het jaar. Geen gunstige omstandigheden als je net je tent hebt opgezet of nog moet opzetten voor het Pinksterweekend. En de dag begon vandaag niet veel beter. In het oosten en zuiden was het eerst nog zo goed als droog, maar een regenfront vanuit het noordwesten trok geleidelijk richting de hoek van Limburg, met in de loop van de ochtend in het hele land al perioden met regen. Gelukkig nam de wind wel iets af.
Lagedrukgebied
Helemaal verlost van de wind zijn we dit weekend echter nog niet. Met een lagedrukgebied net ten westen van Denemarken, blijft het vooral in het Waddengebied ook vandaag nog flink waaien; een windkracht 6. In de rest van het land wordt de wind meest matig. Rondom dat lagedrukgebied draait ook een regenfront van noordwest naar zuidoost over ons land en op passage daarvan kan de wind soms nog wat vlagerig zijn en dat geldt ook voor de buien die er in de loop van de middag achteraan komen. Vooral het zuiden van het land is gevoelig voor die buien, mogelijk ook met onweer. Droge momenten zijn er echter ook en achter het front breekt zaterdagmiddag soms ook de zon door.
Rustig intermezzo
In de nacht naar zondag trekt het lagedrukgebied verder naar Scandinavië en wordt het bij ons zo goed als droog. En ondanks dat er vanaf de Atlantische Oceaan alweer een volgend lagedrukgebied onze kant op dendert, blijven we daar zondag, Eerste Pinksterdag, nog grotendeels van gevrijwaard. Op nadering hiervan neemt wel de bewolking geleidelijk toe en een lokale bui is ook niet uitgesloten, maar de droge perioden overheersen met ook wat zon, dus de campingstoelen kunnen naar buiten!
Maandag weer natter
Pas zondagavond vallen op nadering van het lagedrukgebied heel lokaal weer de eerste druppels. De zuidelijke wind begint weer aan te trekken, met aan de kust soms een windkracht 6 en landinwaarts windkracht 4. Ook maandag, Tweede Pinksterdag, waait de zuiden- tot zuidwestenwind stevig en vanuit het westen trekt een regenfront het land in. Eerst regent het een tijdlang gestaag en erachter valt opnieuw een aantal buien, lokaal met onweer. Tussen die buien door zijn er echter ook weer droge momenten en wat opklaringen, vooral later in de middag in het zuidwesten van het land.
Fris
Net als de afgelopen weken blijft het dus steeds genieten van de (korte) zonmomentjes tussen de buien door. En neem je paraplu mee op pad en vergeet je jas niet. Want het is fris. Klimatologisch gezien hoort het in deze tijd van het jaar 19 of 20 graden te worden, maar daar komen we met 12 of 13 graden bij lange niet aan. Op de plekken waar de zon net even wat beter weet door te breken, kan het misschien net 14 graden worden, maar daar blijft het zaterdag bij. Zondag en maandag wordt het een graadje warmer, maar hoger dan 15 graden komen we niet uit.
Eindelijk warmer?
En voorlopig blijft het van dit wisselvallige weer. Het eerdergenoemde lagedrukgebied blijft ook na het Pinksterweekend namelijk bij ons in de buurt. Met alle buien er omheen trekt het geheel dinsdag over het land, om vervolgens richting Denemarken en later Zweden te trekken. Later in de komende week komt er een hogedrukgebied in onze buurt te liggen en de positie daarvan bepaalt ons verdere weer die dagen, maar hier zien we nog wel grote onzekerheid. Zoals het er nu voor staat, lijken we in ieder geval weer iets hogere temperaturen te krijgen en is het een paar dagen droog. Komend weekend dan nog maar een keer naar de camping?