Niet alleen bij ons wisselvallige zomer
Denk je aan zomer in Zuid-Frankrijk, dan denk je aan zon, hitte, en dorre berglandschappen. Toch? Nou, dat geldt niet overal. Ook in uitgesproken zomervakantiegebieden krijgt het stabiele zomerweer dit jaar lang niet overal voet aan de grond.Afgelopen week was ik in Frankrijk. Behoorlijk zuidelijk, aan de voet van de Alpen. Aan alles was te zien dat de zomer ook daar op z’n zachtst gezegd nogal wisselvallig verloopt. Terwijl het weer er afgelopen week uiterst zonnig en warm was – waar ik eigenlijk ook blindelings vanuit was gegaan voor deze bestemming – viel het ontzettend op hoe groen en zelfs nat de omgeving was.
Mos?!
Modderige paadjes, hier en daar een plas op de weg, en vooral weelderig groene landschappen. De avonden waren vochtig en soms zelfs een beetje kil. Maar het meest keek ik nog op van de bossen, die voor een heel groot deel compleet waren begroeid met varens en mos. Mossen houden bepááld niet van hitte en droogte, en de enorme hoeveelheid die er groeide verraadde dat het toch ook hier de afgelopen tijd behoorlijk nat moet zijn geweest. Net als bij ons dus.
Zelfde systemen
Hoewel Zuid-Frankrijk voor ons best een eind weg is, kan een beetje lagedrukgebied met gemak heel West-Europa beslaan. Vaak hebben de Fransen dan ook met dezelfde weersystemen te maken als wij in Nederland. Er zijn natuurlijk wel verschillen, bijvoorbeeld in temperatuur, en ook het reliëf in het landschap zorgt vaak voor andere weersomstandigheden. Maar de basis is toch vaak hetzelfde.
Natte en droge zomers
Maar dit jaar lijken die lagedrukzones veel meer plaatsen te teisteren met wisselvallig weer. In Nederland is dat in de zomer overigens vrij gebruikelijk: hoewel we recent een paar zeer droge zomers achter de rug hebben, zijn juli en augustus normaalgesproken de maanden met de meeste neerslag in ons land. In het zuidoosten van Frankrijk is dat normaalgesproken heel anders. In de klimaatgrafiekjes voor de regio waar ik was, zien we bijvoorbeeld dat de zomermaanden juni, juli en augustus in verhouding veel droger verlopen dan bijvoorbeeld mei of oktober.
Holland in Frankrijk
Dus waar deze gebieden normaliter veel vaker met dat rustige, hete weer te maken hebben, lijkt ook hier het stabiele, zonnige hogedrukweer nog niet erg veel ruimte te hebben gekregen. Bij ons worden de laatste tijd continu storingen vanuit het zuidwesten over ons heen geslingerd, en in een groot deel van Frankrijk is dat dus niet anders. Er zijn elders in Frankrijk zelfs al diverse neerslagrecords uit de boeken gegaan deze zomer. Het weer in Frankrijk heeft dit jaar veel meer weg van de Hollandse zomer dan normaal, lijkt het.
Heet hoekje
Voor de extremere hitte en droogte die je wellicht verwacht, moet je dit keer nog zuidelijker in Frankrijk kijken. We zagen dit jaar al een paar keer hele warme lucht opstomen vanuit Afrika, maar die lijkt telkens maar een klein hoekje van Frankrijk mee te pakken. In het ‘echte’ mediterrane gebied is het dan ook wél erg heet en droog. Door die hitte en droogte in combinatie met een stevige wind, woedden er zelfs al weer bosbranden in het gebied.
Een klein stukje noordelijker is er dus niets van dat alles. Hoewel er de hele afgelopen week bijna alleen maar zon was en de temperaturen ook tegen de 30 graden liepen, bleek dat dit de laatste tijd eerder uitzondering dan regel is. Vooralsnog is het niet alleen bij ons de zomer van de lagedrukgebieden, maar reikt ‘onze’ wisselvallige kwakkelzomer dit jaar veel verder Europa in.