Foto gemaakt door Jessie van Neer - Beesel - De Maas in Limburg trekt zich steeds verder terug.
Foto gemaakt door Jessie van NeerBeeselDe Maas in Limburg trekt zich steeds verder terug.
Nu

Zo zien de onweersbuien van het weekend eruit

Nieuwe onweersbuien doemen op in de loop van het komende weekend op. Een bel met relatief koude lucht, die hogerop in de atmosfeer in de buurt van Nederland wordt afgesnoerd, is er verantwoordelijk voor. Wordt het nog een keer zo erg als vorige week?

Nee, daar lijkt het vooralsnog niet op. Belangrijkste reden hiervoor is dat het lagedrukgebied waarmee we te maken krijgen een iets westelijkere koers volgt dan zijn voorganger. De buiengebieden er omheen, die ook boven Nederland en de overstromingsgebied van vorige week terechtkomen, blijven hierdoor in beweging en liggen niet lange tijd stil. Dit keer krijgen het zuiden en midden van Engeland mogelijk wel met een flinke hoeveelheid regen te maken.

Vorige week lag de storing boven Noordoost-Frankrijk

De spil van het noodweer van vorige week was een bel met relatief koude lucht in de hogere delen van de atmosfeer, die langere tijd boven het noordoosten van Frankrijk en het westen van Duitsland stillag. Het systeem was met erg vochtige lucht gevuld en daarin ontstonden buiengebieden die rondom de kern draaiden en lange tijd boven de Eifel, het zuiden van Nederlands Limburg en boven de Ardennen stil hingen. In die gebieden viel binnen 2 dagen tijd soms meer dan 250 millimeter regen op een verzadigde bodem. De gevolgen hiervan zijn inmiddels wijd en zijd bekend.

Het nieuwe systeem trekt zaterdag van het de noordwestpunt van Frankrijk naar het zuidoosten van Engeland en van daar op zondag verder via het oosten van Engeland naar de Noordzee. Het volgt daarmee een beduidend andere route dan zijn voorganger. Het grote voordeel hiervan is dat de regen- en de onweersbuien, die in de loop van zaterdagavond en in de nacht naar zondag over onze omgeving en ook de overstromingsgebieden in Duitsland en in België trekken, veel sneller bewegen dan de buien die vorige week in die gebieden zoveel regen en chaos hebben gebracht. Ze hangen dus minder lang boven dezelfde plaats en brengen hierdoor ook minder regen.

Stuk warmer

Eerst wordt het zaterdag een stuk warmer. Dat komt doordat de naar oost draaiende wind warmere lucht, afkomstig vanuit de centrale delen van Europa, Nederland binnen blaast. Vooral in de ochtend komt daarbij de zon er nog goed door, in de middag worden de hoge en middelbare wolken langzaam dikker. Dat heeft met een storing te maken die vanuit het zuidwesten dichterbij komt.

De bijbehorende regen- en onweersbuien bereiken het zuiden van Nederland aan het einde van de middag en trekken ‘s avonds verder naar het noorden. Er kunnen flinke buien tussen zitten, die veel regen (20 mm) in korte tijd brengen, maar omdat ze met een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur bewegen, blijven ze niet lang op dezelfde plek hangen om helemaal uit te regenen. Voor de buien uit kan de temperatuur zaterdag nog tot tussen 24 graden in het noordwesten en 29 graden in het oosten oplopen. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het daarbij benauwd aan.

Zondag nog zwaardere buien

In de nacht naar zondag trekt de eerste golf met regen- en onweersbuien via het noorden het land weer uit. Met minimumtemperaturen rond 17 graden wordt het een zachte nacht. Zondag zien we eerst de zon af en toe en wordt het weer snel warm; in het westen een graad of 23 en in het oosten kan het nog 26 of 27 graden worden. De lucht is wel onstabiel en daardoor ontstaan gemakkelijk regen- en onweersbuien die zich in enkele actieve buienlijnen kunnen organiseren.

Hoewel de buien zondag nog wat zwaarder (lokaal 30 mm) kunnen uitpakken dan die van zaterdag, zit het tempo er ook beter in: ze bewegen met een snelheid van 35 kilometer per uur. Toch kunnen ze in korte tijd veel regen achterlaten, is er kans op hagel en kunnen windvlagen met snelheden tot 60 kilometer per uur voorkomen. Ook zondag is het buiten de deur behoorlijk drukkend.

Buien toch een soort vuurproef

Al met al zitten nieuwe buien dus in het vat, al lijkt het er dit keer gelukkig nog steeds niet op dat we voor een herhaling van vorige week hoeven te vrezen. De gebeurtenissen van de laatste tijd hebben er wel voor gezorgd dat de angst er bij veel mensen behoorlijk in zit. Er zal een nieuw vertrouwen moeten ontstaan dat het bij volgende buien niet zomaar opnieuw fout gaat. Wat dat betreft, zijn de regen- en onweersbuien van het komende weekend in de gebieden waar het zo uit de hand is gelopen natuurlijk toch wel heel spannend en feitelijk een soort van eerste vuurproef. Vooral ook omdat nog lang niet alle schade is opgeruimd, huizen zijn verzwakt en rivieren op sommige plaatsen een totaal andere bedding hebben aangenomen. Ook zijn er veel nieuwe stroomgeulen ontstaan.

Ook na het weekend geregeld buien

Ook al trekken de buien in het komende weekend weer snel weg, in de dagen erna blijft de buienkans bestaan. En omdat de temperaturen ook in de nieuwe week dagelijks gemakkelijk op waarden tussen 20 en 25 graden uitkomen, kunnen dat nog steeds regen- én onweersbuien zijn. Het licht wisselvallige weer houdt zo aan en voor stabiel weer moeten we het toch echt van vandaag en morgen hebben. Die verlopen namelijk droog en met ook behoorlijk wat zonneschijn.

Reinout van den BornChef Redactie