Foto gemaakt door Wikipedia - Sydney - Een brug in het westen van Sydney is helemaal onder water verdwenen.
Foto gemaakt door WikipediaSydneyEen brug in het westen van Sydney is helemaal onder water verdwenen.
Nu

Noodweer Australië loopt af, nieuwe evacuaties

Ook al lopen de regens in de Australische deelstaat New South Wales inmiddels geleidelijk af, de Australische autoriteiten hebben dinsdag gezegd nog eens duizenden mensen te moeten evacueren omdat de gevolgen van het noodweer in het oosten van het land niet afnemen.

"Helaas zijn de weersomstandigheden vannacht verslechterd", aldus de premier van de staat New South Wales Gladys Berejiklian die verwacht dat waarschijnlijk 15.000 inwoners van New South Wales geëvacueerd moeten worden. Maandag al werden 18.000 bewoners naar een veilig onderkomen verplaatst. De staat Queensland bereidt zich dinsdag voor op hevige buien in het zuiden.

Aanhoudende regenbuien

Australië wordt de afgelopen drie dagen geteisterd door aanhoudende regenbuien, waardoor de rivieren in New South Wales buiten hun oevers zijn getreden. In dat deel van het land woont ongeveer een derde van de Australiërs. De overstromingen hebben geleid tot een enorme schade en de hulpdiensten in het gebied hebben al ongeveer 850 reddingsacties moeten uitvoeren.

Op diverse plaatsen is in enkele dagen tijd ongeveer een meter water gevallen, vergelijkbaar met een normale jaarhoeveelheid bij ons in Nederland. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden, grote gebieden staan onder water en de grootste stuwdam van Sydney spuit voor het eerst sinds 1990 enorme hoeveelheden water die de situatie alleen maar verergeren. Volgens de autoriteiten zal het zeker nog een week duren voordat de stuwdam weer dicht kan worden gezet.

Woensdag breekt de zon door

Het noodweer neemt nu af en in New South Wales kan woensdag zelfs de zon weer doorbreken. Inwoners wordt aangeraden om dan niet direct terug te keren naar huis omdat de rivieren nog steeds kunnen overstromen. "Sommigen zullen zich afvragen waarom ze op een zonnige dag niet naar huis kunnen. Dat komt omdat de omstandigheden daarvoor nog te onveilig zijn", aldus Berejiklian.

Het is opvallend hoe het weer in Australië van het ene naar het andere uiterste doorschiet. Waren het vorig jaar nog de droogte en de bosbranden die het nieuws beheersten – een enorm natuurgebied werd in de as gelegd en zo’n anderhalf miljard dieren kwamen om – nu is het de extreme regen die de koppen maakt. La Niña, een koude zeestroom langs de evenaar op de Grote Oceaan tussen Zuid-Amerika aan de ene en Indonesië en Australië aan de andere kant, is de boosdoener.

Tropische depressie

Is het zeewater van de Grote Oceaan normaal aan de Zuid-Amerikaanse kant het warmst, nu is de situatie omgekeerd. Niet alleen is het zeewater aan de oostkant van Australië hierdoor warmer, vooral de wind gedraagt zich anders en voert veel makkelijker dan normaal erg vochtige lucht vanuit het oosten het land binnen. Langs de oostkust vormen zich hierin talloze buien die – zoals ook nu – erg veel regen kunnen brengen. De situatie van de laatste dagen was nog extremer omdat een tropische depressie, die vanuit het noordwesten het Australische continent op trok, ook nog eens extra vochtige lucht naar het oosten blies. Toen was daar het hek helemaal van de dam.

Zoals al aangegeven, lijkt het weer de komende dagen in elk geval tijdelijk beter te worden. De regen stopt en de zon breekt door. Vanaf begin volgende week zouden aan de oostkust direct aan zee opnieuw buien kunnen gaan vallen als de wind daar wederom oostelijk wordt.

ANP/Weer.nl

Reinout van den BornChef Redactie