Foto gemaakt door Britta van Gendt - El Paso, Texas - De hele stad El Paso kwam in 1987 tot stilstand door een sneeuwstorm. Foto: Britta van Gendt.
Foto gemaakt door Britta van GendtEl Paso, TexasDe hele stad El Paso kwam in 1987 tot stilstand door een sneeuwstorm. Foto: Britta van Gendt.
Nu

Ook Texas nu in de diepvries

De Amerikaanse staat Texas is met zijn zuidelijke ligging vooral bekend als heet en woestijnachtig. Veel 'extreem weer' liefhebbers kennen de staat ook omdat hij deel uitmaakt van Tornado Alley, een strook van Texas tot in o.a. Kansas, Nebraska en South Dakota waar relatief vaak tornado’s voorkomen. Aan de zuidkant grenzend aan Mexico en de Golf van Mexico is het er inderdaad ook vaak zonnig, droog en erg warm, maar momenteel is dat anders. De winter heeft wederom toegeslagen, met op sommige plekken ruim -20 graden. De afgelopen 30 jaar is het er niet zo koud geweest. En laat ik nou precies 30 jaar geleden die vorige koude uitbraak persoonlijk hebben meegemaakt.

Vanwege het werk van mijn vader woonden wij in die tijd in de Texaanse stad El Paso. Het zwembad dat bij ons appartementencomplex hoorde, kon vanwege het warme en droge weer dagelijks worden gebruikt. Het was dan ook even schrikken toen het van 13 op 14 december in 1987 ineens flink begon te sneeuwen. Er viel zoveel, dat de volgende ochtend op alle radiostations werd omgeroepen dat de scholen dicht bleven. Ook de 14e bleef het sneeuwen en uiteindelijk viel er binnen 2 dagen in El Paso zo’n 50 centimeter sneeuw, ofwel een halve meter, bij temperaturen rond -8 graden.

Een dik pak sneeuw in El Paso, Texas, in 1987. Foto: Britta van Gendt.

Badhanddoek als sjaal

Wij als Nederlanders waren natuurlijk wel wat gewend, maar de meeste Amerikanen en Mexicanen die er woonden, hadden nog nooit sneeuw gezien. Laat staan dat ze warme sjaals en mutsen hadden. De winterkleding hadden wij natuurlijk ook niet bij ons, maar een dikke badhanddoek als sjaal werkte ook prima tegen de vrieskou. Het waren een paar bizarre dagen met kou en veel sneeuw, maar zo snel als het kwam, was het ook weer weg. De sneeuwstorm van 1987 ging in Texas dan ook de boeken in als meest sneeuwrijke ooit.

De hele stad El Paso kwam tot stilstand door de sneeuwstorm van 1987. Foto: Britta van Gendt.

Ruim -20 graden

En nu, 30 jaar later, is het er weer volop winter. Er is lang niet zoveel sneeuw gevallen als toen, op sommige plekken een centimeter of 10, maar het is er nu wel nog veel kouder. Regionaal werd het er ruim -20 graden en op grote schaal lag de gevoelstemperatuur rond -20 graden, door ook veel wind.

Kou uitbraak vanuit Canada

Normaalgesproken is het in Texas in deze tijd van het jaar een graad of 10, met een relatief warme aanvoer vanuit het zuiden, maar de afgelopen dagen zakte een bel met hele koude lucht vanuit Canada uit tot over een groot deel van de Verenigde Staten. De laagste temperaturen werden in staten als o.a. Kansas, Nebraska, Missouri en Iowa, gehaald met daar regionaal zelfs ruim -30 graden, maar ook in Texas en deels Mexico werd het dus diepvrieskoud.

Stroomuitval door extreme kou

Alleen al in Texas zitten bijna 3 miljoen mensen zonder stroom door de ongewone vrieskou. Door de extreme winterse omstandigheden is de vraag naar stroom enorm, maar door het slechte weer wordt er veel minder windenergie opgewekt. Veel windmolens staan stil omdat ze zijn vastgevroren. Ook in aangrenzende staten als Louisiana en in het noorden van Mexico zitten veel mensen in het donker.

Midwesten nog erg koud

Voorlopig lijkt het ook nog koud te blijven in een groot deel van de Verenigde Staten. De kou lijkt zich de komende dagen even terug te trekken naar het noorden, waarna het in Texas alweer opwarmt tot een graad of 12, maar de weerkaarten laten de dagen daarna wederom enkele flinke koude uitbraken zien vanuit de Poolstreek en Canada. Vooral in de zogeheten ‘Midwest’, waaronder staten als Iowa, Missouri, Minnesota en Ohio, blijft de komende tijd erg koud, met daar tot het einde van de week nog strenge vorst overdag en zeer strenge vorst in de nachten. Pas volgende week lijkt het kwik er overdag weer iets boven het vriespunt uit te komen.

Bronnen: Weer.nl, El Paso Times, ANP

Britta van GendtMeteoroloog