Oostzeebewolking opnieuw spelbreker in koude nacht
We hebben een koude nacht achter de rug met op veel plaatsen strenge vorst en -14,1 graden als laagste temperatuur in het Gelderse Hupsel. Voor de verwachte echt lage temperaturen was bewolking van de Oostzee, zoals eerdere deze week ook al, spelbreker.Opvallend was dat het vooral aan de randen van Nederland koud werd. In het binnenland handhaafde zich een hardnekkig wolkenveld dat de afkoeling daar tegenhield. In De Bilt had het tot vanochtend 7.00 uur nog niet harder dan 7,3 graden gevroren. Op dat moment begon het echter ook daar op te klaren zodat de temperatuur uiteindelijk nog tot -9,5 graden wist te dalen. Opvallend koud was kuststation Wijk aan Zee. De temperatuur daar daalde tot -13,6 graden, een hele prestatie voor een station zo dichtbij zee. Overigens kan het heel koud worden in de duinen. In een duinpan bij Egmond aan Zee vroor het ruim 20 graden.
Door de bewolking is dus opnieuw het hele potentieel van de koude lucht, die we op dit moment in Nederland hebben, niet benut. Om de temperaturen bij ons echt ver te laten dalen, moeten dan ook echt alle details kloppen. In het nieuwe klimaat, met al het warme water in onze buurt, is dat een hele sinecure. Niet alleen de Noordzee heeft veel invloed, maar – zoals we de laatste dagen ook hebben kunnen zien – de Oostzee blijkt ook een factor van belang te zijn.
Modellen hebben moeite met Oostzeevocht
Zelfs de verschillende rekenmodellen blijken nog moeite te hebben met het precieze berekenen van de invloed van het vocht dat bij het oversteken van de Oostzee in de lucht terechtkomt. Ook de komende nacht zou het weer een ‘spelbreker’ kunnen zijn als zich tijdens de afkoeling lage bewolking en mist zouden vormen. Er blijft dan nog één potentieel koude nacht over, namelijk die naar zaterdag. Dan heeft een zwakke tot matige oostelijke wind inmiddels drogere lucht het land in geblazen en zou het wel overal maximaal koud moeten kunnen worden.
Door alle perikelen rond de bewolking raakt een landelijke koudegolf inmiddels steeds verder uit zicht, al zou het technisch nog steeds kunnen. Zou het de komende nacht in De Bilt rond middernacht even streng vriezen, dan kunnen we in één klap twee dagen met strenge vorst bijtellen. Met de koude nacht naar zaterdag nog voor de boeg, is er dan geen man overboord. Tegelijkertijd moet het kwik overdag dan onder nul blijven en dat was in de Bilt de afgelopen twee dagen met maxima van -1,0 en -0,6 graden spannend. Regionale koudegolven komen er wel, waarschijnlijk vandaag al enkele.
Het is verder heel rustig weer. De zon komt er volop door en de wolken in het binnenland zullen uiteindelijk ook verdwijnen. Het lijkt op de meeste plaatsen droog te blijven. In de kustgebieden stijgen de temperaturen vanmiddag tot rond het vriespunt, in het binnenland blijft het kwik waarschijnlijk enkele graden onder nul. Verder is er maar weinig wind.
Hoe koud wordt het de komende nacht?
Van het al dan niet aanwezig zijn van bewolking hangt vanavond en de komende nacht af hoe koud het precies wordt. Eerst lijkt het helder te zijn en gaat het op veel plaatsen streng vriezen. Later kan in het binnenland opnieuw bewolking ontstaan die verdere afkoeling tegenhoudt. Verder kan het plaatselijk nevelig of mistig worden. Op de plekken waar het wel helder blijft, zijn temperaturen beneden -15 graden potentieel mogelijk. Het hangt zoals zo vaak van de details af.
Morgen overdag verdwijnen nevel, mist en eventuele wolken weer en breek de zon door. Daarna is het voluit zonnig. Er steekt een zwakke tot matige oostelijke wind op en het lijkt niet warmer te worden dan tussen -2 en -5 graden, ondanks de zon een erg koude dag dus.
Koud en zonnig weekend
Ook het weekend verloopt nog koud en zonnig. In de nachten vriest het streng en in de nacht naar zaterdag op diverse plaatsen zeer streng en overdag blijft het kwik een paar graden onder nul, al lijkt het zondag overdag al wel iets warmer te worden.
Vanaf maandag lijkt de vorst dan ten einde te lopen. Met een zuidelijke wind komt zachtere lucht naar ons toe en ook de bovenlucht wordt minder koud. Het betekent dat de temperaturen overdag overal weer ruim boven nul komen, in de nachten kan het nog wel licht vriezen. Verder blijft het zonnig en is de aangevoerde lucht nog dermate droog dat het met het tempo van de dooi op maandag en dinsdag nog behoorlijk mee zal vallen.