Foto gemaakt door Martha Kivits - Waalwijk - Heel langzaam, maar heel zeker slaat het weer om en gaan we op naar de zomer. Vooral voor begin volgende week zijn de kaarten spannend.
Foto gemaakt door Martha KivitsWaalwijkHeel langzaam, maar heel zeker slaat het weer om en gaan we op naar de zomer. Vooral voor begin volgende week zijn de kaarten spannend.
Nu

Op naar de zomer

Het weer in Nederland slaat heel langzaam om. Vallen vandaag in het binnenland nog een paar laatste buien, mogelijk met onweer, morgen lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en donderdag zou weleens de eerste volledig droge dag sinds 23 juli kunnen worden. Tegelijkertijd komt de zon er beter door en vinden de temperaturen eindelijk weer eens de weg omhoog. Donderdag kan het in het oosten en zuidoosten op diverse plaatsen 27 graden worden.

Brenger van de weersverbetering is een hogedrukgebied dat via het noorden van Frankrijk en België naar Centraal-Europa trekt. Zodra het Nederland voorbij is, draait de wind bij ons naar het zuiden en kan eindelijk weer eens warmere lucht binnenstromen.

Vandaag in het binnenland nog buien

Vandaag wordt het tussen 19 graden in het noordwesten en 22 graden in het oosten en zuidoosten van het land. Stapelwolken en de zon wisselen elkaar af en vooral vanochtend vallen in het binnenland nog een paar buien, mogelijk met onweer. In de middag trekken die buien zich naar het oosten terug en komt vanuit het westen meer en meer de zon erdoor. De zuidwestelijke wind is aan zee in de ochtend eerst nog vrij krachtig, kracht 5, maar neemt geleidelijk af.

Vanavond en de komende nacht wordt het overal droog en komen er brede opklaringen. Lokaal, zeker op plekken waar vandaag nog buien zijn gevallen, wordt het even nevelig of ontstaat grondmist. De temperaturen dalen op de koudste plaatsen tot ongeveer 9 graden.

Morgen op de meeste plaatsen droog

Morgen zijn er flinke perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. In de middag ontstaan stapelwolken die lokaal nog wat kunnen samenklonteren. In het noorden kan dan mogelijk een buitje vallen. Er waait een zwakke tot matige zuidwestelijke wind en het wordt warmer. In het westen kunnen de temperaturen tot 21 graden oplopen, in het oosten kan het op enkele plaatsen 25 graden worden en daarmee zouden we eindelijk weer zomerse temperaturen hebben.

Ook de nacht naar donderdag verloopt rustig en met flinke opklaringen. Omdat er bijna geen wind is, kan op wat meer plaatsen mist ontstaan. De temperatuur daalt tot een graad of 12, maar op de koudste plekken kan het ook nog wel een keer 10 graden worden.

Donderdag de warmste dag

Donderdag lijkt de warmste dag van de week te worden. Er is dan veel zon, af en toe drijft wat hoge sluierbewolking over en in het noorden kunnen nog een paar platte stapelwolken ontstaan. Een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidwestelijke wind voert warmere lucht aan waarin het in het westen 21 tot 24 graden en in het oosten zelfs 27 graden kan worden.

Ook vanaf vrijdag lijkt het nog een aantal dagen aangenaam zomerweer te blijven. Omdat een zwak koufront passeert, draait de wind naar west tot zuidwest, waardoor de temperaturen weer iets dalen. Maar met een hogedrukgebied in de buurt blijft het wel droog en houdt de zon een stevige vinger in de pap, al kan elke dag ook wel wat bewolking overdrijven. Het wordt steeds zo tussen 20 en 24 graden, in het oosten kan het hier en daar 25 graden worden.

Voor begin volgende week spannend

Voor begin volgende week zijn de verwachtingen wat spannender. Daar waar de meeste berekeningen op een aanhouden van het aangename zomerweer aansturen, met een afwisseling van stapelwolken, perioden met zon en een enkele bui, bij temperaturen steeds tussen 20 en 25 graden, koersen de hoofberekeningen van het Europese en het Amerikaanse model op veel warmer weer af, met veel zon en later een enkele onweersbui. In dat geval zou het op termijn meer dan 30 graden kunnen worden. Omdat deze opties nog niet breed worden gesteund, moeten we afwachten wat de volgende modelruns ermee doen. De zomervlag kan nog zeker niet definitief in top.

Reinout van den BornChef Redactie