Orkaan Henri op weg naar New York
Enkele dagen geleden schreven we al over de toenemende activiteit van tropische stormen en orkanen in de Atlantische sector. Dit weekend staat in het teken van twee (krachtige) orkanen die aan land komen. Orkaan Grace kwam vanochtend aan land in Mexico en - nu nog tropische storm - Henri lijkt op weg om zondag New York te treffen. Mocht Henri aansterken tot een orkaan en daadwerkelijk aan land gaan in de staat New York, dan zou dat voor het eerst zijn sinds 1991, bijna 30 jaar geleden dus.Afgelopen maandag ontstond de achtste tropische depressie van dit seizoen in de zogenaamde "Atlantische sector". Dit omvat de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico. Al snel won het systeem aan kracht en werd benoemd tot tropische storm Henri. De afgelopen dagen draaide Henri langzaam wat rond nabij Bermuda, maar won nauwelijks aan kracht. De reden daarvoor was de aanwezigheid van aardig wat wind op hoogte. Daardoor kon de circulatie aan het oppervlak geen 'connectie' maken met de circulatie hogerop in de atmosfeer, wat essentieel is voor het ontstaan van krachtige orkanen.
Dat lijkt nu echter te veranderen. Op dit moment zorgt Henri voor windsnelheden van ruim 110 km/h, wat al bijna een orkaankracht betekent (vanaf 119 km/h). Omdat de wind op hoogte in kracht afneemt en Henri zich boven erg warm zeewater bevindt, zullen de windsnelheden nog wat verder gaan toenemen. Vanavond of vannacht zal Henri zeer waarschijnlijk een orkaan worden.
Miljoenenstad New York zet zich schrap
Met een overwegend noordelijke koers trekt het systeem met heel veel wind en regen richting het noordoosten van de VS. Volgens de laatste verwachting van het Amerikaanse Centrum voor Orkanen zal Henri zondagavond (Nederlandse tijd) op minder dan 100 km afstand van Manhattan (het centrum van New York) aan land komen. Echter, er zit nog altijd aardig wat onzekerheid in de exacte koers en een 'landfall' boven het centrum van New York is niet uitgesloten.
Dat een orkaan aan land komt in de staat New York is bijzonder. De laatste keer dat zoiets gebeurde was in 1991, toen orkaan Bob de regio trof voorbij trok. Toevallig was dat ook in de tweede helft van augustus. In 2012 zorgde Sandy overigens ook voor heel veel overlast in de miljoenenstad, maar het systeem was toen geen officiële orkaan en bovendien kwam het aan land in New Jersey.
Mogelijk dat Henri vlak voor het aan land komen nog een beetje afzwakt door het koudere zeewater aan de kust, maar veel zal dat niet meer uitmaken. De omgeving rondom New York en zeker ook Long Island (ten oosten van de stad) zullen te maken krijgen met windsnelheden rond orkaankracht. Bovendien gaat er erg veel regen vallen (lokaal 100 à 200 mm) en kan de stormvloed oplopen tot anderhalve meter, met nog veel hogere golven.
"Major Hurricane" Grace aan land in Mexico
Naast aankomend orkaan Henri was er dit weekend nog een krachtigere orkaan die aan land is gekomen, namelijk orkaan Grace. Vanochtend vroeg kwam Grace aan land in de Mexicaanse deelstaat Veracruz. In de laatste twaalf uur voor 'landfall' won de orkaan snel aan kracht. In minder dan een halve dag tijd stegen de windsnelheden van 140 naar 200 km/h. Daarmee werd Grace de eerste orkaan van de 3e categorie of hoger ("Major Hurricane") van dit seizoen.
Overigens kregen eerder deze week andere delen van Mexico te maken met Grace. Toen trok de orkaan over het schiereiland van Yucatán met schade door wind en hevige regen. Met een westelijke koers kwam Grace alweer snel boven de Golf van Mexico terecht en won dus flink in kracht.
Tot nu toe zijn er dit seizoen 8 tropische stormen ontstaan in de Atlantische sector. Twee daarvan bereikten orkaankracht, maar de derde orkaan (Henri) zal ook snel een feit zijn. Één orkaan (Grace) bereikte windsnelheden van de 3e categorie of hoger. Voorspeld wordt dat dit seizoen meer tropische stormen en orkanen gaat opleveren dan gemiddeld, met in totaal zo'n 15 tot 21 tropische stormen en 7 tot 10 orkanen. De komende week lijkt het overigens wat rustiger te worden in de Atlantische sector met voorlopig een kleine kans (20%) op de vorming van nieuwe stormen of orkanen.