Foto gemaakt door NHC - Na een lange periode van relatieve stilte pakken de orkanen in de Atlantische sector de draad nu weer op. Fred, Grace en Henry zijn actief,
Foto gemaakt door NHCNa een lange periode van relatieve stilte pakken de orkanen in de Atlantische sector de draad nu weer op. Fred, Grace en Henry zijn actief,
Nu

Orkanen Atlantische sector pakken draad weer op

Na een lange periode van relatieve stilte begint het orkaanseizoen in de Atlantische sector, zoals het Hurricane Center in Miami het gebied van de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee en de Golf van Mexico noemt, nu geleidelijk weer op gang te komen.

Er zijn nu drie systemen actief, waarvan Fred inmiddels boven de VS ligt en alleen nog wordt gevolgd vanwege de zware regenval waarmee de passage van de restanten van deze tropische storm gepaard kunnen gaan. Tropische storm Grace bevindt zich boven de Caribische Zee en trekt ten zuiden van Cuba van Jamaica weg naar het westen, richting Yucatan. Tropische storm Henri bevindt zich ten zuiden van Bermuda op de Atlantische Oceaan.

Actief seizoen?

De verschillende orkaandiensten gaan er al maanden van uit dat ook het lopende seizoen erg actief gaat verlopen. Om die reden was het verrassend om te zien hoe het, na een vroege start met enkele eerste stormen, lange tijd stil bleef op de Oceaan. De hogedrukgebieden daar onderdrukten zo’n beetje alle activiteit. Soms lag vrijwel het gehele zeegebied er nagenoeg onbewolkt bij. Het zijn plaatjes die we van de Oceaan maar weinig zien.

Behalve de hogedrukgebieden hielp ook de sterke wind, die in de hogere luchtlagen vrijwel voortdurend terug te vinden was, niet mee. Orkanen gedijen het beste in regio’s waar het zowel aan het aardoppervlak als hogerop in de atmosfeer nauwelijks waait. In zo’n milieu hebben ze de meeste ruimte om zich te ontwikkelen, zeker als het zeewater warm genoeg is. Nu is het de Atlantische Oceaan over vrijwel de gehele linie (flink) warmer dan normaal, dus aan brandstof voor de orkanen ontbreekt het niet. Het was wachten op het moment dat ook de andere omstandigheden gunstiger zouden worden en dat lijkt nu te gebeuren.

Grace naar Mexico

Van tropische storm Grace wordt verwacht dat ze, voordat ze het Mexicaanse schiereiland Yucatan passeert, al even tot een orkaan van de 1e categorie uitgroeit Tijdens de passage van Yucatan volgt dan een tijdelijke afname van de intensiteit, maar eenmaal terug boven de Golf van Mexico kan Grace opnieuw tot een orkaan uitgroeien. In het komende weekend volgt dan de passage van het Mexicaanse vasteland en daar zal Grace verder afzwakken. Het is nog afwachten of de restanten erin zullen slagen om de Grote Oceaan ten westen van Mexico te bereiken. Tijdens de passage van Grace kunnen bewoonde gebieden in zowel Yucatan als op het Mexicaanse vasteland met veel wind en zware regenval te maken krijgen. Beide kunnen tot grote overlast leiden, waarbij de overstromingen en schade door snel stromend water het bedreigendst lijken te zijn. Ook als Grace geen tropische storm meer is, dieper in het binnenland van Mexico, kunnen de regens die bij de restanten van het systeem horen nog steeds de nodige overlast opleveren.

Henri lijkt op zee te blijven

Henri lijkt op zee te blijven. Eerst trekt de tropische storm nog even naar het westen, daarna wordt een scherpe draai gemaakt en volgt een noordoostelijke koers. Pas over een dag of drie lijken de omstandigheden gunstig genoeg te zijn om het systeem verder te laten activeren. Dan kan ook Henri tot een orkaan uitgroeien. Maar doordat de orkaan op zee lijkt te blijven, vormt de storm de hele periode verder geen bedreiging voor bewoonde gebieden op het land.

Brengt Henri bij ons nazomer?

Voor het weer bij ons zijn de restanten van Henri mogelijk nog interessant. Mocht uit die restanten een lagedrukgebied ontstaan dat op de Oceaan positie kiest, dan zou dit lagedrukgebied er boven Europa de oorzaak van kunnen zijn dat een periode met (na)zomerweer inzet, helemaal als de wind naar het zuiden draait. Tot nu toe hebben we dergelijke hulp van (ex-)orkanen nog niet gehad. Het zou net het zetje kunnen zijn dat nodig is om in de laatste weken van de zomer van 2021 toch nog iets van zomerweer naar het noordwesten van Europa te krijgen. We wachten het af.

Reinout van den BornChef Redactie