Potentieel zwaar weer op komst met veel wind, onweer en regen
Koude lucht gaat de warme, die zich vandaag nog in Nederland bevindt, de komende nacht en morgenochtend vroeg verdringen. Omdat de tegenstellingen op de overgangszone bijzonder groot worden, de atmosfeer door een sterke straalstroom boven Nederland bulkt van de energie en een klein, maar agressief lagedrukgebied, afkomstig vanuit de Kanaalregio ons land gaat passeren, hoeft er niet veel te gebeuren om het de komende nacht en morgenochtend vroeg, als het koufront ons land passeert, regionaal behoorlijk uit de hand te laten lopen.Een eerste aandachtspunt is de periode rond middernacht. Het warmtefront, horend bij het kleine lagedrukgebied, passeert ons land dan vanuit het zuiden met bewolking en buiige regen. Erachter lijkt de opbouw van de atmosfeer in potentie geschikt voor het ontstaan van enkele, mogelijk behoorlijk zware onweersbuien die vervolgens in hoog tempo over het land trekken. Treksnelheden van rond 75 kilometer per uur en misschien nog wel iets meer zijn mogelijk.
Supercell
Omdat er zoveel energie in de atmosfeer zit en de wind vooral in de onderste delen ervan met de hoogte snel toeneemt en ook wat van richting verandert, bestaat de kans dat een enkele van de buien trekjes van een supercell krijgt, een bui die om zijn eigen as draait. Bij zo’n supercell kunnen zware tot zeer zware windstoten en heel lokaal ook hoosachtige verschijnselen optreden. Dit is iets wat we de komende nacht goed in de gaten moeten houden, ook in het binnenland.
Het tweede aandachtspunt is het moment waarop, aan het begin van de ochtend, het koufront passeert en de van oorsprong warme lucht ons land wordt uitgezet. Dat gebeurt op het moment dat de kern van het kleine lagedrukgebied in hoog tempo over Nederland naar het noordoosten trekt. Aan de achterzijde ervan draait de wind van zuid tot zuidwest naar west tot noordwest en neemt dan potentieel flink in kracht toe. Vooral op het moment dat de buien van west naar oost over het land trekken die de twee luchtsoorten van elkaar scheiden kan het even zwaar tekeer gaan.
Portentiele storm met zeer zware windstoten
Vooral de laatste berekening van het Harmonie model ziet er zeer agressief uit. Volgens deze berekening trekt het windveld, horend bij het wegtrekkende lagedrukgebied, morgenochtend tussen 6 en 9 uur vanuit het westen over het land naar het oosten. Eerst in het zuidwesten, maar later ook in het zuiden en oosten van het land zou de passage ervan met windvlagen tot soms meer dan 120 kilometer per uur gepaard kunnen gaan. In het zuidwestelijke kustgebied van Zeeland en Zuid-Holland zou dan even een windkracht 9 tot 10 uit west tot noordwest kunnen komen ter staan, een storm tot een zware storm dus. Windstoten met snelheden die tot boven 100 kilometer per uur uitkomen, kunnen gemakkelijk schade aanrichten en zijn zeer hinderlijk voor het verkeer.
Niet alleen het Harmonie model zinspeelt op zoveel wind, morgenochtend vroeg, ook de berekening van het Engelse en een Frans model gaan erin mee, die laatste wel in wat minder mate. Het Europese model is duidelijk minder extreem, met aan zee een windkracht 7 tot 8 en windvlagen die nog niet aan 100 kilometer per uur toekomen. Toch lijkt de situatie voor de komende nacht en morgenochtend vroeg dermate explosief dat we er wel rekening mee moeten houden dat het op enig moment met de wind en dan plaatselijk toch even behoorlijk uit de hand kan lopen.
Mogelijk erg veel regen
Het laatste aandachtspunt is dat van de neerslag. Vandaag overdag al passeren diverse buien, waarvan sommige vanmiddag plaatselijk met onweer gepaard kunnen gaan. Vannacht en morgenochtend vroeg komen daar, zoals in dit verhaal al beschreven, nieuwe buien achteraan die lokaal fors kunnen uitpakken, zeker ook als morgenochtend vroeg de warme lucht het land uit wordt gedreven. In de koude lucht komt vervolgens een stroom aan buien vanaf de Noordzee op gang, die de neerslaghoeveelheden vooral in de kustgebieden en rond het IJsselmeer verder kunnen doen oplopen. De kans bestaat dat daar in twee dagen tijd plaatselijk rond 50 millimeter aan neerslag omlaag komt. Verder naar het oosten en zuidoosten van het land zal het minder zijn.