Schroeihitte in door droogte geteisterd westen VS
Terwijl de natuurbranden in het westen en noordwesten van de Vs aanhouden en de Dixie Fire, die al sinds 14 juli woedt en inmiddels een omtrek van bijna 1300 kilometer heeft, tot de grootste brand ooit in het westen van de VS dreigt uit groeien, heerst vandaag en morgen in delen van Californië, Arizona en Nevada schroeihitte. In Death Valley National Park kan de temperatuur tot 50 graden oplopen, enkele grote steden moeten met 40 tot 45 graden rekening houden. De elektriciteitsbedrijven vragen hun gebruikers het stroomnet zo min mogelijk te belasten. Anders dreigt het tijdens piekuren onder de massale vraag naar stroom te bezwijken.Grofweg de westelijke heft van de Verenigde Staten zucht al jarenlang onder een droogte waarvan de gevolgen steeds ernstiger worden. Het waterpeil in sommige rivieren is al historisch laag en daalt nog verder. Grote stuwmeren als Lake Mead (achter de Hooverdam) en Lake Powell hebben, sinds het moment dat ze zijn aangelegd en gevuld met water, nog nooit zo laag gestaan als nu.
Stroomproductie ondervindt hinder
De elektriciteitsproductie van de waterkrachtcentrales bij de dammen loopt langzaam terug. De centrale van de Hooverdam werkt nog op ongeveer 75 procent van zijn capaciteit, de centrale bij de dam van Lake Powell nog op slechts 59 procent en het blijft teruglopen. Beide dammen verzorgen een deel van de elektriciteitsproductie voor grote delen van Californië, Nevada en Arizona. Terwijl de productie inzakt, is de vraag naar stroom door de hitte juist enorm.
De droogte in het westen door de VS wordt direct veroorzaakt door een hardnekkig hogedrukgebied op de Grote Oceaan, ten westen van de VS. Het ligt daar al lange tijd en buigt storingen vanaf de oceaan op zo’n manier af dat ze het westen van de VS nauwelijks bereiken. Het hogedrukgebied is gekoppeld aan uitgestrekt gebied met warmer dan normaal zeewater, op de Grote Oceaan.
La Niña
Verder weg speelt ook de situatie in het gebied langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië een rol. Daar heerst al enkele jaren, met korte tussenpozen, een La Niña, een zeestroom die het water in deze regio kouder dan normaal houdt. Dit fenomeen beïnvloedt het weer op wereldschaal. Eén van de (bekende) gevolgen ervan is de extreme droogte in het westen van VS. Van La Niña wordt verwacht dat ze in de winter verscherpt. Een einde aan de droogte in de VS is dan ook niet in zicht en verwacht wordt dat de problemen van dit moment nog lang zullen aanhouden.
Behalve de hitte, de droogte en de moeilijkheden bij de energieproductie houden ook de almaar aanhoudende wildbranden de autoriteiten bezig. Hoewel ze in het westen en noordwesten van de VS nog op tientallen plaatsen woeden, zijn het de twee grootste branden – de Caldor- en de Dixiebrand – die de meeste aandacht trekken.
Grote wildbranden
De Caldorbrand is op 14 augustus uitgebroken en sindsdien veel groter geworden. Pas in het weekend kreeg de brandweer er enigszins vat op. Inmiddels is het vuur voor 50 procent onder controle. In de tussentijd zijn al wel meer dan duizend huizen en gebouwen aan het vuur ten prooi gevallen. De Dixiebrand, die sinds 14 juli woedt, kan tot de grootste brand ooit in het westen van de VS uitgroeien. Het vuur is nu voor 59 procent onder controle. Naar de oorzaak van beide branden wordt gezocht.
Voor wat de hitte en de droogte betreft, is het voor de zwaarst getroffen gebieden nog tot het weekend afzien. Daarna lijken de temperaturen wat te dalen, zonder dat regen in zicht is. Verder naar het noorden kan wel wat regen vallen, maar dan wel in (te) kleine hoeveelheden.