September waarschijnlijk in top-10 droogste ooit gemeten
Gemiddeld over het land is deze septembermaand tot nu toe circa 10 millimeter regen gevallen, terwijl september normaal ‘recht’ heeft op 79 mm. Langs de westkust is plaatselijk nog niks gevallen! Sinds het begin van de metingen verliep alleen 1959 droger met landelijk 4,1 millimeter. Na het weekend wordt het wisselvalliger. Als de maandsom onder 26 mm blijft, hoort september 2021 bij de tien droogste ooit gemeten.Na de wisselvallige zomer grossiert september juist in droge dagen. Alleen op 9 en 10 september deden flinke regen- en onweersbuien ons land aan. Op 9 september viel in Zeeland, de Achterhoek en Drenthe plaatselijk 20 mm. Een dag later viel in Brabant, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Drenthe lokaal 25-30 mm. Nijmegen mat zelfs 36 mm. Daarna was het meest droog, alleen op 15 september werd in Limburg behoorlijk wat neerslag afgetapt, met in Heibloem 27 mm. Grote neerslagsommen van 50 mm of meer, zogenaamde dagen met zware neerslag, zijn niet voorgekomen. De drie zomermaanden telden in totaal 16 van dit soort dagen, een record.
Langs de westkust plaatselijk 0 mm
Het Brabantse Mill is tot nu toe de natste plek met 50 mm, zelfs daar is de norm van 79 mm bij lange na niet gehaald. In Katwijk, Lisse en Zandvoort is zelfs nog helemaal geen meetbare neerslag gevallen. Mocht de teller op 0 mm blijven staan dan is dat een record, want in 1959 was de droogste plek Vlieland met 0,7 mm. Op het hoofdstation De Bilt is nu 9 mm gevallen, terwijl dit in 1959 met 3 mm nog wat minder was.
Waarschijnlijk een 6e plaats
De neerslagsom van de huidige maand zal na het weekend oplopen, omdat ons een wisselvallige periode te wachten staat. Het landelijke droogterecord uit 1959 zal niet worden verbroken, want juist langs de kust gaat flink wat regen vallen. In Katwijk, Lisse en Zandvoort zal de neerslagsom ruim over 0,7 mm gaan en uitkomen rond 20 mm. Ook het landelijk gemiddeld komt voor de hele maand september uit rond 20 mm (er wordt nu nog circa 10 mm verwacht voor de rest van de maand). Dit zou een 6e plaats betekenen in de top-10 droogste septembermaanden sinds het begin van de landelijke neerslagmetingen in 1870.
Neerslagtekort nu vergelijkbaar met juni
Tijdens de hoogzomer was nauwelijks sprake van een neerslagtekort, maar inmiddels is er weer een landelijk tekort ontstaan van 82 mm en dat wordt ook ongeveer de eindstand van dit groeiseizoen. Frappant is dat de normaal voor het eind van september ook ruim 80 mm is. Deze waarde hebben we eerder in het jaar alleen halverwege juni één dag bereikt.
Uiteraard zijn er wel verschillen in het land. Zo was de zomer in het Groene Hart relatief droog en daar is het neerslagtekort opgelopen tot 200 mm. Dit geldt ook voor delen van het noorden en westen van Brabant. Ook in Zeeland en de rest van Zuid-Holland is het relatief droog. In het noorden van het land, De Veluwe en Zuid-Limburg is geen neerslagtekort of is zelfs sprake van een neerslagoverschot.