Foto gemaakt door Miranda Suvaal - Arnhem - Ook deze puttertjes maken zich op voor de lente.
Foto gemaakt door Miranda SuvaalArnhemOok deze puttertjes maken zich op voor de lente.
Nu

Snelle overgang naar lenteweer komt vaker voor

De lente lonkt. Vooral vanaf het weekend wordt het een aantal dagen prachtig en voor de tijd van het jaar ook warm lenteweer. Maar voordat het zover is, passeren nog enkele storingen met meer bewolking en af en toe ook een beetje regen.

Eén zo’n storing trekt vanochtend via het noorden het land uit. Daar kan nog een laatste beetje regen vallen. In de rest van het land is het al droog en later vandaag komt vooral in het zuiden en oosten ook de zon er af en toe door. Er waait een matige, in het Waddengebied af en toe krachtige zuidelijke tot zuidwestelijke wind en het wordt vanmiddag 7 graden op de Wadden tot 13 graden op veel plaatsen in het zuiden van Nederland.

Later vanmiddag neemt de bewolking toe en gaat het in het westen regenen. Vanavond trekt die regen ook over de rest van het land naar het oosten weg. Er volgen enkele opklaringen en de temperaturen dalen tot om en nabij 6 graden.

Morgen bewolkt

Morgen is het bewolkt en komt de zon er slechts af en toe door. Het lijkt wel op de meeste plaatsen droog te blijven. Er waait een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestenwind en de temperaturen lopen uiteen van 7 graden op de Wadden tot 12 graden in het zuiden. Donderdag wordt het 8 tot 14 graden. Eerst laat de zon zich af en toe zien, maar later op de dag en vooral in de avond gaat het ook af en toe regenen.

Vanaf vrijdag volgt dan de grote ombouw van de atmosfeer die tot een langere periode met lenteweer gaat leiden. Boven Europa vormt zich een groot hogedrukgebied dat de zuidelijke wind bij ons laat toenemen. Steeds warmere en ook drogere lucht komt daarmee naar Nederland.

Voluit zonnig lenteweer

Vanaf het weekend wordt het dan ook een aantal dagen voluit zonnig weer met temperaturen die bijzonder hoog zijn voor de tijd van het jaar. Is het zaterdag al 10 tot 16 graden, vanaf zondag schommelt het kwik in de middag dagenlang tussen 15 en 20 graden. De overgang, na het winterweer van de afgelopen week, zal dan ook groot zijn. Het kan niet anders of ook de natuur op die snelle opwarming zal gaan reageren. En dan is het lentegevoel compleet.

Snelle overgang naar lenteweer komt vaker voor

Een overgang, zoals we die de komende dagen meemaken, is bijzonder, maar komt in Nederland wel vaker voor. Heel belangrijk is hoe de wint waait. Toen we vorig weekend aan de vorstperiode begonnen, was subtropische lucht vanuit het zuiden ook heel dichtbij. Hier en daar werd de sneeuw zelfs met Saharazand vermengd, ook in Nederland was dat zichtbaar. Toen was het de koude lucht die won en dus merkten we weinig van de nabijheid van die warme lucht.

Het komende weekend is de situatie precies andersom. Terwijl de aanwezigheid van warme lucht er in onze omgeving voor zorgt dat de temperaturen meer aan de lente dan aan de winter doen denken, ligt boven het noordoosten van Europa opnieuw een golf met zeer koude lucht klaar. Die zal Nederland echter niet bereiken, omdat de wind bij ons voorlopig uit het zuiden waait.

Andere, beroemde overgangen

Dat we een snelle overgang van winter naar lente in deze tijd van het jaar toch als bijzonder ervaren, heeft er vooral mee te maken dat we in voorgaande winters maar weinig koud weer hebben gehad. Beroemde overgangen van winter naar lente hadden we in 2005, maar ook in de strenge winter van 1947. In 2005 viel begin maart een dikke laag sneeuw waarna de temperatuur en Marknesse in de nacht tot -20,7 graden daalde. Twee weken later was het lente en kwam het kwik op veel plaatsen boven 20 graden uit. Een verschil van 40 graden dus.

In de winter van 1947 werden twee koudegolven van elkaar gescheiden door een opmerkelijk zachte periode. In Maastricht kwam de temperatuur op 16 januari zelfs even op 17,2 graden uit. Een paar dagen later pakte de winter de draad weer op en werd het opnieuw ijzig koud. Van alle winters sinds 1901 is die van 1947 nog altijd de winter met de grootste kouproductie in Nederland.

Reinout van den BornChef Redactie