25 juli 2021 in top-10 natste julidagen ooit gemeten!
De zomer van 2021 kenmerkt zich tot nu toe vooral als wisselvallig zonder hele warme uitschieters. Er vielen en vallen nog steeds regelmatig regen- en onweersbuien en al meerdere keren kwam het regionaal tot (ernstige) wateroverlast. Ook gisteren – zaterdag – kwam het weer tot enkele (stevige) onweersbuien, die eerst in delen van België weer veel regen in korte tijd loslieten en later ook in het zuiden, oosten en noorden van ons land. In het Friese Bergumerdam kwam 113 mm naar beneden, slechts 5 keer eerder werd ergens in Nederland een grotere neerslagsom afgetapt in de julimaand.Gisteravond kwamen de eerste meldingen uit de omgeving van het Belgische Dinant, in de zuidelijke provincie Namen, met daar in korte tijd 80 millimeter regen. Diverse straten stonden blank en enkele auto’s werden in het vele water meegesleurd. Dichter bij Luik viel circa 50 millimeter.
Wateroverlast in Zeeland en West-Brabant
De strook met (pittige) regen- en onweersbuien trokken van België vervolgens richting Nederland en ook in onze zuidelijke provincies kwam het lokaal tot wateroverlast. Vooral in het westen van Brabant en in Zeeland kwam het tot overlast, door ondergelopen straten en kelders. Diverse veiligheidsregio’s moesten er in actie komen om het overtollige water weg te pompen.
Tientallen millimeters in oosten en noorden
Afgelopen nacht viel vooral in het oosten en later noorden van het land veel neerslag. In Twente viel vooral gisteravond laat in relatief korte tijd bijna 23 millimeter en in de provincies Drenthe en Friesland viel nog veel meer. In het Drentse Hoogeveen viel ruim 30 millimeter en in de Friese hoofdstad Leeuwarden viel bijna 44 millimeter. In omliggende gebieden was het nog veel natter, met in een strook tussen Leeuwarden, Dokkum, Leek en Drachten 80 tot 100 millimeter, lokaal nog wat meer. Het Friese Bergumerdam spande de kroon met 113 mm. In de top-3 natste julidagen ooit vinden we twee recente jaren. Zware plensbuien komen tegenwoordig vaker voor.
Droog intermezzo
De buien in het noorden trekken in de loop van de ochtend de Noordzee op, waarna het een tijdlang droog is. In het midden en zuiden van het land is afgelopen nacht in opklaringen wat nevel of mist ontstaan, maar dit lost vanochtend snel op, waarna de zon zich af en toe laat zien.
Code geel
Iets ten zuidwesten van Nederland, boven de Franse provincie Normandië, ligt echter alweer een volgend lagedrukgebied klaar, met daar omheen talrijke regen- en onweersbuien, en deze trekt in de loop van vanochtend onze kant op. Rond de middag kan Zeeland rekenen op een eerste (onweers)bui en gedurende de middag trekken de buien verder het land in. Tegelijkertijd warmt de lucht snel op, met vanmiddag 22 tot 26 graden ,en is de lucht onstabiel genoeg om ook enkele losse buien te doen ontstaan. Ook deze kunnen plaatselijk stevig uitpakken, met veel regen in korte tijd, onweer en hagel.
Droge momenten en wat zon
In de loop van de avond doven de buien geleidelijk uit en wordt het enige tijd droog, maar gedurende de nacht trekken de volgende buien vanuit het zuidwesten tot westen alweer onze kant op. Vooral het westen van het land is dan gevoelig voor een (onweers)bui en morgen overdag – maandag – is er in het hele land wederom risico op een regen- of onweersbui. Tussen de buien door zijn er ook lange droge perioden en is er overdag ook ruimte voor zon. Dit geldt ook voor de dagen daarna, al neemt de kans op onweer in de loop van de week wel geleidelijk af. Vanaf vrijdag lijkt het droger te worden.
Minder warm, maar meer zon
Na de regionaal zomerse temperaturen van vandaag doet de temperatuur vanaf morgen ook een klein stapje terug. In Drenthe en Groningen kan het maandag lokaal nog net 25 graden worden, in de rest van het land wordt het 21 tot 23 graden. De dagen daarna zakken we met een iets aantrekkende zuidwestenwind nog iets verder terug, naar in het hele land 20 tot 23 graden, maar wel krijgt de zon dan geleidelijk weer meer ruimte!